top of page

Дезінфекція та стерилізація в перукарнях і салонах краси – це заходи безпеки

Дезінфекція та стерилізація в перукарнях і салонах краси - це заходи безпеки щодо попередження інфікування клієнтів вірусними гепатитами В та С

Впродовж 2022 року серед мешканців Львівської області зареєстровано 65 випадків захворювань вірусним гепатитом В та 30 випадків – вірусним гепатитом С, за 5 місяців поточного року – 41 випадок захворювання вірусним гепатитом В та 8 випадків – вірусним гепатитом С. З них, повідомили, що ймовірно були інфіковані при наданні їм послуг з проведення манікюру та татуажу тринадцять хворих (13,6%) у 2022 році та чотири хворих у поточному році (8,2%).

Перукарні та салони краси надають послуги, які повинні бути не лише якісні, але й безпечні для здоров'я.

Щоб уникнути інфікування клієнта майстер повинен ретельно дотримуватись санітарно-протиепідемічних вимог, у тому числі щодо проведення дезінфекції та стерилізації.

· Перед процедурами з кожним новим відвідувачем майстер повинен вимити руки з милом, нігті повинні бути чистими.

· Персонал повинен мати необхідну кількість комплектів інструментів для почергового їхнього знезаражування та стерилізації, але не менше 2-х.

· Для проведення стерилізаційної обробки перукарня повинна бути забезпечена стерилізатором; періодично в процесі експлуатації необхідно проводити контроль якості роботи стерилізаторів.

· Для дезінфекції приміщень та інструментарію дозволяється використання дезінфекційних засобів, які зареєстровані та дозволені до використання в Україні та відповідно до Інструкції з їх застосування.

· Після кожного використання підлягають обов'язковому знезаражуванню дезінфектантами, очищенню та наступній стерилізації:



- інструменти для манікюру;

- інструментарій для виконання татуажу та перманентного макіяжу;

- ножиці;

- пензлі, щітки та гребні;

- ріжучі частини електричних машинок;

- інструментарій для нанесення гриму та макіяжу;

- змінні насадки для обладнання в косметологічних та педикюрних кабінетах.




·

Зберігання стерильних виробів здійснюють з дотриманням вимог щодо умов і термінів збереження стерильності - в:

- УФ-камерах - на протязі зміни,

- стерилізаційних коробках (біксах) без фільтрів - 3 доби, з фільтром - 20 діб при умови їх не відкриття; при відкритті - на протязі зміни;

- пакувальному матеріалі з бязі (подвійному), крафт-папері тощо - 3 доби.

· Затискачі та бігуді обробляють дезінфекційним розчином, механічно очищають, миють теплою водою після кожного клієнта.

· Щітки, гребні, затискачі, бігуді тощо повинні зберігатися в спеціально відведеному місці або особистій шафі майстра.

· Прання використаної білизни проводиться з додаванням дезінфектантів (згідно інструкції).

· Всі приміщення перукарні до початку або після закінчення роботи підлягають щоденному ретельному вологому прибиранню з застосуванням дезінфектантів.

· Протягом робочого дня проводиться дезінфекція та поточне прибирання поверхонь, до яких дотикаються відвідувачі (ручки дверей, ручки крісел, раковини для миття волосся, полиці робочих місць і т. ін.).

· Раз в місяць перукарня закривається на одну зміну для проведення дезінфекції та загального прибирання всіх приміщень.

· Результати лабораторних досліджень, які свідчать про дотримання санітарно-протиепідемічного режиму в перукарнях та салонах краси повинні відповідати наступним критеріям:

- Загальне мікробне забруднення повітря приміщень перукарні повинно бути не вище 4000 колоній/м3 бактерій, 50 колоній/м3 представників гемолітичної кокової мікрофлори.

- У змивах з робочих поверхонь обладнання, одягу та рук персоналу бактерій групи кишкової палички не повинно бути.

- Забруднення поверхонь меблів, одягу персоналу, інструментів, різних видів білизни багаторазового використання різноманітними видами пилових кліщів (сімейств пірогліфід (Pyroglyphidae), гліцифагід (Glycyphagidae), хелітід (Cheyletidae), акарід (Acaridae), особливо такими алергенними представниками сімейства пірогліфід як Dermatophagoides pteronissinus, D. farinae), не повинно перевищувати кількості 20 екз. на 1 м2.

- На робочому інструменті та інвентарі не повинні виявлятися кліщі виду Demodex та патогенні мікроорганізми.


· Наявність у перукарні комах та гризунів не допускається.


При відвідуванні перукарень та салонів краси питайте про все, що вам цікаво, та про все, що викликає у вас сумнів. Якщо майстер замість проведення дезінфекції, очищення та стерилізації протирає інструменти серветкою – застановіться на безпечності їх використання, попросіть показати та розповісти, як відбувається обробка інструменту, з'ясуйте, чи наявний стерилізатор та в яких умовах зберігаються вже оброблені інструменти та інші перукарські предмети.


Користуйтесь послугами лише тих салонів, які в своїй діяльності дотримуються вимог санітарних норм і правил та будьте здорові!!!


Ірина СИСУН - лікар-дезінфекціоніст відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ»

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page