top of page

Про моніторингові дослідження питної води у першому кварталі 2024 року

Державною установою “Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України” у першому кварталі 2024 року проведені моніторингові  лабораторні дослідження питної води централізованого  водопостачання відповідно до затвердженого Плану моніторингу, затвердженого головою Львівської ОВА.

У першому кварталі виконані лабораторні дослідження проб води відібраної з 155 контрольних точок централізованих водопроводів міст і селищ області, зокрема, в м.Львові із 34 точок контролю. Дослідження проводились на окремі специфічні санітарно-хімічні та мікробіологічні показники, зокрема, органолептичні показники, залізо, жорсткість, нітрати, аміак, залишкові вільний та зв’язаний хлор.

Проводилися щомісячні моніторингові дослідження питної води із водопровідно-насосних станцій,  з яких подається вода в м. Львів, місто Винники, селища Брюховичі і Рудно, а також  питної води з контрольних точок більшості міст області та окремих селищ.

Всього у першому кварталі було досліджено 409 проб  води.

На розширений обсяг санітарно-хімічних, мікробіологічних та паразитологічних  показників, в т.ч. на санітарно-токсикологічні, 12 проб питної води  із 4 поверхневих комунальних водопроводів в містах Трускавці, Бориславі, вода з якого також подається у селище Східницю, Мостиська та Ходорів.

За результатами досліджень були виявлені невідповідності нормативним вимогам ДСанПіН 2.2.4.171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною»:

- в м.Бориславі внаслідок виявлення бактеріального забруднення у контрольних точках на вулицях Бандери і Дрогобицькій і перевищеного вмісту залишкового вільного хлору (після знезараження води);

- в м.Трускавець внаслідок неналежних органолептичних показників (перевищення каламутності води);

- в пробах води із 7-ми водопровідних насосних станцій м.Львова: (Рясне-2, Збоїща, Кривчиці, Довга, Винники, Сихів, Кривчиці), в яких спостерігалися перевищення ГДК загальної жорсткості (у 1,2-1,3 разів) і заліза (в 1,5 разів).

Також спостерігалося перевищення  загальної жорсткості у воді з 7 контрольних точок обласного центру у лютому та 6 – у березні.

Крім того, невідповідності якості води спостерігалися у пробах води:

-з комунального водопроводу в м. Великі Мости, де виявлені перевищення гранично-допустимих концентрацій заліза, аміаку і бактеріальне забруднення;

- в селищі Красне Золочівського району, де вода із водопроводу залізничної станції «Красне», яку споживають і мешканці селища, мала перевищені значення твердості, заліза і була забруднена бактеріально;

- з комунальних водопроводів в містах Жидачів, Перемишляни,  Бібрка та с.Семенівка Львівського району, де виявлялись  перевищення допустимих концентрацій твердості  у 1,2-1,4 разів.  

        Про результати проведених лабораторних досліджень ДУ «Львівський ОЦКРХ МОЗ» інформував районні органи влади, органи місцевого самоврядування, підприємства питного водопостачання та структурні підрозділи ГУ Держпродспоживслужби у Львівській області

 


76 переглядів0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page