Серпень в Україні – традиційно сезон кавунів. Ця соковита червона ягода має безліч корисних властивостей. Ще б пак! Вона приблизно на 90% складається з води, тому вважається продуктом, який запобігає зневодненню організму.
Крім того, кавун містить антиоксиданти:
- лікопен, каротиноїди, які зміцнюють здоров’я серця, зменшують ризик захворювання на рак та знижують рівень "поганого" холестерину, допомагають контролювати артеріальний тиск та діабет, покращують статеву функцію;
- холін, потрібний мозку та нервовій системі для регулювання пам’яті, настрою, контролю м’язів, здоров’я клітин тощо;
- незамінну амінокислоту цитрулін, яка покращує стан судин і м’язів.
Не забувайте також, що кавун – потужне джерело вітамінів А, C, К та важливих мінеральних елементів – міді, калію та магнію. Також у них є речовини, що відповідають за гострий зір, – лютеїн та зеаксантин.
Та чомусь кавуни у багатьох асоціюються з нітратами. ЦГЗ розповідає, чи справді такі страшні нітрати у баштанних, як їх малюють, та кому варто обережно споживати ці смугасті https://bit.ly/3s5l4fk
Джерело: Центр громадського здоров’я України
Comments