top of page

11 цікавинок про наш мозок

Всесвітній тиждень мозку (Brain Awareness Week) —науково-популярна кампанія, покликана привернути увагу суспільства до досліджень у галузі нейронаук і вивчення мозку.

Мозок — це найскладніший для вивчення орган. Він контролює мислення, пам'ять, емоції, дотик, моторику, зір, дихання, температуру, голод – і всі процеси, що регулюють наше тіло. Мозок є частиною центральної нервової системи і отримує тонни інформації.


Найцікавіше!

Обсяг пам’яті мозку – необмежений. Але для кращого запам’ятовування отриманої інформації мозку необхідно висиплятися.

Мозок не втомлюється від інтелектуальної роботи. Почуття втоми та апатії з’являються лише через емоції та переживання.

Мозок на 90% складається з води, тому зневоднення він відчуває першим.


Мозок на 60% складається з жирів, тому для його здоров’я потрібні корисні жири (омега-3 та омега-6). Недоїдання негативно позначається на його активності та інтелектуальному розвитку людини.

Мозок не може існувати без кисню та глюкози. Поки у клітинах мозку ще є кисень і глюкоза, він не гине.

Мозок генерує від 25 тисяч до 50 тисяч думок на день. Підраховано, що у більшості людей 70% цих думок — негативні. Крім того, понад 100 тисяч хімічних реакцій відбуваються в мозку щомиті.

Різні частини мозку відповідають за різні функції.

У середньому мозок чоловіка більший за жіночий на 10%, але в жіночому знаходиться більше нервових клітин, тому думка генерується швидше!

У мозку є німі, але не вільні зони. Ці зони активні. Мозок практично миттєво спрацьовує на будь-які зовнішні подразники з приблизно підрахованою швидкістю 275 км/годину!

Мозок не ідентичний з комп’ютером, він ніким не програмується: це орган, що аналізує обставини й спонтанно приймає рішення. А цього не скажеш про комп’ютер, котрому без програми не обійтись.

Чим більше людина працює над розвитком своїх інтелектуальних здібностей, тим більший об’єм головного мозку може включатися в роботу.

У підсумку – здоровий спосіб життя, харчування, сон, розвиток своїх інтелектуальних здібностей, тренування пам’яті збереже функції нашого мозку якнайдовше.

Не забувайте вживати воду – не менше ніж 30 мл на 1 кг ваги!

Пам'ятайте про йод! Якщо вагітна жінка недоотримує йод – інтелектуальний потенціал дитини під загрозою!


Відділ на залізничному транспорті ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ» 

Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб 

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page