top of page

12 березня – Міжнародний день шкільного харчування

Школа має бути місцем, де учні не лише здобувають освіту, але і знання і навики, які допоможуть зробити вибір на користь здорової поведінки.

То, що краще та корисніше придбати на перекус у школі та як скласти власний ланчбокс.

Хоча нове меню в сучасних школах передбачає зменшення кількості хлібобулочних виробів, поступову відмову від цукру та солі, а також збільшення в раціоні овочів і м’яса, але спокуса купити, якусь нездорову їжу не зникає.

Якщо вдома ланчбокс дитина буде готувати власноруч або разом з батьками та рідними, то менша ймовірність, що в школі вона придбає щось не зовсім корисне на перекус чи обід.

Складаємо ланчбокс:

1. Оберіть один фрукт. Це може бути: яблуко, груша, слива, будь-які ягоди, якщо зараз сезон або цитрусові чи банани, якщо зараз зима.

2. Оберіть два види овочів. Наприклад, свіжа морква, редис або огірок, солодкий перець, стручкова квасоля. Тушкована або запечена цвітна капуста чи гарбуз.

3. Оберіть цільнозернові продукти. Гречка, нешліфований рис, перлова крупа, пшоно, цільнозернові хлібці або хліб, лаваш з висівками. Намагайтеся обирати цільнозернові продукти. Вони містять більше клітковини та мікроелементів, ніж оброблене зерно.

4. Оберіть білкові продукти. Це може бути щось з бобових: тушкована квасоля, нут, сочевиця, горох, хумус. Або тваринний білок: тушковане м’ясо, птиця чи субпродукти, яйця, солена риба. До цієї харчової групи належать також горіхи і насіння.

5. Оберіть кисломолочні продукти або їх альтернативу. Такі продукти також можна додати до ланчбоксу. Це можуть бути твердий сир, йогурт або кефір без наповнювача.

6. Не забувайте про воду. Це — пріоритетний напій для дитини. Намагайтеся уникати солодкої газованої води, енергетичних напоїв та йогуртів з наповнювачами. Всі ці варіанти містять доданий цукор, а енергетичні напої також і кофеїн.

Здорове харчування – шлях до відмінних знань!



Comentários


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page