Харчування дітей у закладах освіти є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров’я та формування корисних звичок.
На цих засадах заснований Міжнародний день шкільного харчування, що переріс у глобальний рух за здорові зміни в житті кожної дитини.
За ініціативою першої леді Олени Зеленської в Україні розпочата реформа шкільного харчування.

Стратегічна мета – забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в школах. А також популяризація культури здорового харчування в українських родинах.
Новацій зазнали не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування страв, але й форми організації харчування, рекомендації щодо обладнання харчоблоків, робота з постачальниками, а також підходи в формуванні культури здорового харчування школярів.
Важливо
Дати дітям право вибору здорової їжі в школі, де вони проводять більшість свого часу.
Навчити дітей свідомо підходити до їжі, обирати найкращі варіанти для свого здоров’я та прищепити культуру здорового способу життя.
Які основні зміни в шкільному харчуванні?
Сіль та цукор: використовується лише йодована сіль, зменшена кількість цукру (норма солі – до 5 г, цукру – 25 г або 5 ч.л. без гірки на добу (ВООЗ).
Хліб: цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна в обмеженій кількості.
Молочні продукти: молоко, молочні продукти та рослинні напої з низьким вмістом цукру.
Овочі та фрукти: значна частина меню – це свіжі, заморожені або квашені овочі та фрукти. Кількість картоплі в стравах обмежена, а приготування овочів відбувається безпосередньо перед подачею.
М’ясо та риба: морська риба, свинина та птиця в межах затверджених норм, м’ясні страви подаються з овочевими гарнірами та салатами.
Напої: вільний доступ до питної води, обмежене вживання какао, чаю та соків без додавання цукру (норма води (норма води для дітей 6-8 років: 5 склянок; для дітей 9-13 років: 7-8 склянок; старших 14 років: від 8 до 11 склянок).
Соуси: з використанням лише кетчупу, який містить значну кількість томатів.
Безпечність: передбачити асортимент страв для дітей з алергічними хворобами та непереносимістю глютену та лактози.
Батьки та діти про шкільне харчування кажуть: нове меню подобається, воно змінилося на краще!
Даринка, 12 років: «Стало менше солі, відсутність цукру в чаї подобається, стали смачніші гарніри: картопляний гратен».
Мама учениці 1-го класу Оленки:
«Кожного дня є каша, якісь овочі, фрукти, часто м'ясні чи рибні страви. Було важко дитині повністю відмовитися від цукру. Вдома також ввела звичку зменшити кількість цукру і солі».
Харчуйтеся здоровою їжею та будьте здорові!
До речі, у дослідженні STEPS, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г.
Натомість Всесвітня організація охорони здоров’я радить обмежити її кількість у раціоні до 5 г на добу.
Kommentarer