top of page

13 березня – Міжнародний день шкільного харчування

Харчування дітей у закладах освіти є одним із важливих аспектів збереження дитячого здоров’я та формування корисних звичок.

На цих засадах заснований Міжнародний день шкільного харчування, що переріс у глобальний рух за здорові зміни в житті кожної дитини.

За ініціативою першої леді Олени Зеленської в Україні розпочата реформа шкільного харчування.

Стратегічна мета – забезпечення різноманітного, збалансованого та якісного харчування в школах. А також популяризація культури здорового харчування в українських родинах.

Новацій зазнали не тільки склад шкільного меню та рецептури приготування страв, але й форми організації харчування, рекомендації щодо обладнання харчоблоків, робота з постачальниками, а також підходи в формуванні культури здорового харчування школярів.

Важливо

Дати дітям право вибору здорової їжі в школі, де вони проводять більшість свого часу.

Навчити дітей свідомо підходити до їжі, обирати найкращі варіанти для свого здоров’я та прищепити культуру здорового способу життя.

Які основні зміни в шкільному харчуванні?

  • Сіль та цукор: використовується лише йодована сіль, зменшена кількість цукру (норма солі – до 5 г, цукру – 25 г або 5 ч.л. без гірки на добу (ВООЗ).

  • Хліб: цільнозерновий хліб з пшеничного або житнього борошна в обмеженій кількості.

  • Молочні продукти: молоко, молочні продукти та рослинні напої з низьким вмістом цукру.

  • Овочі та фрукти: значна частина меню – це свіжі, заморожені або квашені овочі та фрукти. Кількість картоплі в стравах обмежена, а приготування овочів відбувається безпосередньо перед подачею.

  • М’ясо та риба: морська риба, свинина та птиця в межах затверджених норм, м’ясні страви подаються з овочевими гарнірами та салатами.

  • Напої: вільний доступ до питної води, обмежене вживання какао, чаю та соків без додавання цукру (норма води (норма води для дітей 6-8 років: 5 склянок; для дітей 9-13 років: 7-8 склянок; старших 14 років: від 8 до 11 склянок).

  • Соуси: з використанням лише кетчупу, який містить значну кількість томатів.

  • Безпечність: передбачити асортимент страв для дітей з алергічними хворобами та непереносимістю глютену та лактози.


Батьки та діти про шкільне харчування кажуть: нове меню подобається, воно змінилося на краще!

Даринка, 12 років: «Стало менше солі, відсутність цукру в чаї подобається, стали смачніші гарніри: картопляний гратен».

 Мама учениці 1-го класу Оленки:

«Кожного дня є каша, якісь овочі, фрукти, часто м'ясні чи рибні страви. Було важко дитині повністю відмовитися від цукру. Вдома також ввела звичку зменшити кількість цукру і солі».

Харчуйтеся здоровою їжею та будьте здорові!

До речі, у дослідженні STEPS, проведеному у 2019 році, встановлено, що українські діти споживають набагато більше солі, ніж рекомендовано навіть для дорослих людей. Діти дошкільного віку у середньому вживають 6,4 г солі на добу, молодші школярі – 7,4 г, а підлітки – 9,2 г.

Натомість Всесвітня організація охорони здоров’я радить обмежити її кількість у раціоні до 5 г на добу.

Kommentarer


bottom of page