top of page

25 травня - Всесвітній день щитоподібної залози

Щорічно 25 травня, починаючи з 2009 року, у всіх країнах відзначається Всесвітній день щитоподібної залози в рамках кампанії, що проводиться з метою підкреслити поширеність захворювань та зосередити увагу на необхідності проведення освітніх і профілактичних програм для підвищення обізнаності людей щодо запобігання хвороби та методів лікування.

Щитоподібна залоза — це невеликий за розмірами орган, що відіграє дуже важливу роль в життєдіяльності організму, а саме виробляє гормони тироксин та трийодтиронін, які беруть участь у регуляції низки біохімічних процесів, у тому числі в адаптації інтенсивності обміну речовин до потреб людського організму на даний час.

Гормони щитоподібної залози впливають на такі процеси в організмі:

· інтенсивність обміну речовин і поглинання в кишківнику;

· адаптація до температури довкілля;

· поглинання ліпопротеїнів клітинами (тобто від них залежить і рівень холестерину);

· робота серця і периферичних судин;

· ріст і формування скелету та м’язів (разом із соматотропіном);

· покращують поглинання кисню тканинами;

· ініціюють розпад жирів та вуглеводів;

· визначають інтелектуальний розвиток дітей та емоційну стабільність дорослих.

Якщо йоду бракує, щитоподібна залоза збільшується, але не може виробити достатню кількість гормонів. Йод є незамінним компонентом тиреоїдних гормонів і життєво потрібен для нормального розвитку нервової системи.

За усе життя людина споживає всього близько 3–5 г йоду – не більше чайної ложки. Для дорослих людей добова потреба в ньому – 150 мкг, для дітей до шести років – 90 мкг , діти 6 – 12 років – 20 мкг, вагітні жінки – 200мкг.

Нестача тиреоїдних гормонів (гіпотиреоз) призводить до низки симптомів:

· слабкість;

· набір ваги або проблеми із її скиданням;

· сухе жорстке волосся або втрата волосся;

· непереносимість холоду;

· біль у м’язах;

· депресивний стан та дратівливість;

· порушення менструального циклу чи втрата лібідо;

· закрепи;

· підвищення рівня холестерину;

· у дітей — затримка розумового розвитку (кретинізм).

Несприятливі наслідки йодного дефіциту включають формування зобу, гіпотиреозу, порушення інтелектуального та фізичного розвитку дітей. Більше того, дефіцит йоду підвищує дитячу смертність та є однією з причин розумової відсталості та вроджених вад розвитку у дітей. Завдяки програмам загального йодування харчової солі йодний дефіцит ліквідований у більшості країн світу.

На сьогодні загальновизнаними є три види йодної профілак­тики: масова, групова, індивідуальна.

- для масової профілак­тики у загальнодержавному масштабі збагачують йодом основні продукти харчування. У більшості країн світу, зокрема в Україні, таким продуктом є йодована сіль.

- для групової профілактики передбачається застосування препаратів йоду в організованих колективах (дитячих садках, школах, спец­іалізованих навчальних закладах). Зокрема, це використання чітко дозованих медикаментозних препаратів йоду (лікарських засобів).

- індивідуальну профілактику проводять серед неорганізова­ного населення та за спеціальними медичними показаннями. До числа таких осіб можна віднести вагітних, жінок-годувальниць, не­мовлят, котрі перебувають на штучному вигодовуванні, маленьких дітей та дітей, які виховуються в домашніх умовах, осіб з різними захворюваннями щитоподібної залози.

Що робити, аби уникнути захворювань щитоподібної залози?

· Важливо замінити звичайну сіль на йодовану та додавати її у вже приготовані страви, аби йод не випаровувався через нагрівання. Це дієвий метод боротьби з йододефіцитом. Адже щодня контролювати споживання денної норми йоду складно.

  • Природні джерела йоду – морепродукти, особливо морська капуста. Жоден інший продукт не містить стільки йоду. Багаті на вміст йоду: риба (оселедець, скумбрія, тунець, лосось, хек, тріска, камбала), кальмари, креветки, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат), фрукти (апельсини, виноград, груші, яблука, вишні, полуниця, хурма, чорнослив),біла квасоля. яйця, яловичина, індичатина, свинина, молоко, пшенична крупа, а також волоські горіхи і фісташки також стануть у нагоді в боротьбі з йододефіцитом


· Вагітним та молодим матерям варто приймати добавки йоду. Добову норму йоду має визначити лікар. Дітей від одного року чи тих, хто уже на прикормі, важливо годувати їжею, приготованою із використанням йодованої солі.

· Необхідно перевіряти рівень тиреотропного гормону, і періодично відвідувати ендокринолога. Це допоможе вчасно виявити брак гормонів та за потреби скорегувати раціон.


Бережіть своє здоровя – це найцінніше, що Ви маєте у своєму житті!







Comments


bottom of page