Сьогодні ожиріння та зростання кількості людей з надмірною вагою перетворилися на одну з серйозних загроз для здоров’я людства.
Малорухливий спосіб життя та незбалансований раціон сприяють збільшенню кількості людей з ожирінням.
За даними загальнонаціонального дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні (STEPS) лише 39,6% дорослого населення мали нормальну вагу, а 59,1% – надлишкову вагу та ожиріння.
При цьому показники зайвої ваги та ожиріння різко збільшуються з віком, особливо серед жінок.

За результатами дослідження Європейської ініціативи ВООЗ (COSI) кожна п'ята дитина 6-8 років має надлишкову вагу.
Ожиріння провокує та сприяє розвитку таких захворювань, як:
✔серцево-судинні захворювання (хвороби серця та інсульти);
✔цукровий діабет;
✔проблеми з хребтом та суглобами, з венами на ногах;
✔онкологічні захворювання;
✔респіраторні захворювання – астма, синдром апное уві сні;
✔шлунково-кишкові захворювання, хвороба печінки;
✔порушення репродуктивної функції;
✔психологічні та соціальні наслідки.
👉 Втрата ваги, навіть на 5-10%, покращує загальне самопочуття, допомагає знизити ризик розвитку захворювань, допомагає зменшити тяжкість їх перебігу.
Як нормалізувати та контролювати свою вагу
✅ Харчуйтеся збалансовано з обмеженим надходженням калорій: контролюйте кількість споживання їжі та її калорійність!
Намагайтеся замінити калорійну їжу овочами та несолодкими фруктами, дотримуйтесь здорового харчування та Правила тарілки здорового харчування:
Якщо умовно розділити тарілку навпіл, то на одній половині мають бути овочі і фрукти.
Їхнє співвідношення – 2:1, тобто дві частини овочів, які не містять крохмалю і одна частина фруктів.
Іншу половину тарілки ділимо на три частини.
▫️ На першій – джерела повноцінного білка: риба, птиця, яйця, м'ясо.
▫️На другій – молочні продукти: молоко, кисломолочні напої, сири.
▫️А на третій частині нашої половини тарілки – зернові, бобові, крохмалевмісні овочі, горіхи і насіння).
👉 Поруч із тарілкою розташовуються олії і вода. Олія має бути холодного віджиму, вона обов'язкова в раціоні.
👉 Використовуйте воду, як основне джерело рідини протягом дня, а з напоїв чай і каву в помірних кількостях.
❗️Алкогольні та солодкі газовані напої не є компонентами здорової тарілки харчування. Не захоплюйтеся соками.
✅ Обмежте вживання оброблених продуктів, що містять сіль, цукор, жири. Відмовтеся від солодких напоїв.
✅ Будьте фізично активними: рухова активність повинна становити не менше 60 хвилин на день для дітей і 150 хвилин на тиждень для дорослих людей.
✅ Дотримуйтеся режиму сну: намагайтеся спати щонайменше вісім годин.
✅ Контролюйте вагу та об'єм талії: обчисліть свій індекс маси тіла, що допоможе зрозуміти чи потрібно змінювати спосіб життя.
✅ Зверніться за допомогою: якщо не вдається самостійно схуднути, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря та обрати прийнятний спосіб лікування.
📌 До речі:
Для діагностики надмірної ваги та ожиріння в дорослих використовується індекс маси тіла (ІМТ) – вага людини (в кілограмах), розділена на її зріст (у метрах) у квадраті.
👇 Згідно з класифікацією ВООЗ розрізняють такі ступені ожиріння:
▪️Надмірна вага або предожиріння – ІМТ вище 25;
▪️I ступінь ожиріння – ІМТ вище 30;
▪️II ступінь ожиріння – ІМТ вище 35;
▪️III ступінь ожиріння – ІМТ дорівнює 40 або вище.
Окружність талії – це другий важливий об’єктивний показник, який доповнює ІМТ і також відображає ризики виникнення небезпечних захворювань.
תגובות