top of page

4 березня – Всесвітній день боротьби з ожирінням

Сьогодні ожиріння та зростання кількості людей з надмірною вагою перетворилися на одну з серйозних загроз для здоров’я людства.

Малорухливий спосіб життя та незбалансований раціон сприяють збільшенню кількості людей з ожирінням.

За даними загальнонаціонального дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні (STEPS) лише 39,6% дорослого населення мали нормальну вагу, а 59,1% – надлишкову вагу та ожиріння.

При цьому показники зайвої ваги та ожиріння різко збільшуються з віком, особливо серед жінок.


За результатами дослідження Європейської ініціативи ВООЗ (COSI) кожна п'ята дитина 6-8 років має надлишкову вагу.

Ожиріння провокує та сприяє розвитку таких захворювань, як:

✔серцево-судинні захворювання (хвороби серця та інсульти);

✔цукровий діабет;

✔проблеми з хребтом та суглобами, з венами на ногах;

✔онкологічні захворювання;

✔респіраторні захворювання – астма, синдром апное уві сні;

✔шлунково-кишкові захворювання, хвороба печінки;

✔порушення репродуктивної функції;

✔психологічні та соціальні наслідки.

👉 Втрата ваги, навіть на 5-10%, покращує загальне самопочуття, допомагає знизити ризик розвитку захворювань, допомагає зменшити тяжкість їх перебігу.

Як нормалізувати та контролювати свою вагу

✅ Харчуйтеся збалансовано з обмеженим надходженням калорій: контролюйте кількість споживання їжі та її калорійність!

Намагайтеся замінити калорійну їжу овочами та несолодкими фруктами, дотримуйтесь здорового харчування та Правила тарілки здорового харчування:

Якщо умовно розділити тарілку навпіл, то на одній половині мають бути овочі і фрукти.

Їхнє співвідношення – 2:1, тобто дві частини овочів, які не містять крохмалю і одна частина фруктів.

Іншу половину тарілки ділимо на три частини.

▫️ На першій – джерела повноцінного білка: риба, птиця, яйця, м'ясо.

▫️На другій – молочні продукти: молоко, кисломолочні напої, сири.

▫️А на третій частині нашої половини тарілки – зернові, бобові, крохмалевмісні овочі, горіхи і насіння).

👉 Поруч із тарілкою розташовуються олії і вода. Олія має бути холодного віджиму, вона обов'язкова в раціоні.

👉 Використовуйте воду, як основне джерело рідини протягом дня, а з напоїв чай і каву в помірних кількостях.

❗️Алкогольні та солодкі газовані напої не є компонентами здорової тарілки харчування. Не захоплюйтеся соками.

✅ Обмежте вживання оброблених продуктів, що містять сіль, цукор, жири. Відмовтеся від солодких напоїв.

✅ Будьте фізично активними: рухова активність повинна становити не менше 60 хвилин на день для дітей і 150 хвилин на тиждень для дорослих людей.

✅ Дотримуйтеся режиму сну: намагайтеся спати щонайменше вісім годин.

✅ Контролюйте вагу та об'єм талії: обчисліть свій індекс маси тіла, що допоможе зрозуміти чи потрібно змінювати спосіб життя.

✅ Зверніться за допомогою: якщо не вдається самостійно схуднути, необхідно звернутися до свого сімейного лікаря та обрати прийнятний спосіб лікування.

📌 До речі:

Для діагностики надмірної ваги та ожиріння в дорослих використовується індекс маси тіла (ІМТ) – вага людини (в кілограмах), розділена на її зріст (у метрах) у квадраті.

👇 Згідно з класифікацією ВООЗ розрізняють такі ступені ожиріння:

▪️Надмірна вага або предожиріння – ІМТ вище 25;

▪️I ступінь ожиріння – ІМТ вище 30;

▪️II ступінь ожиріння – ІМТ вище 35;

▪️III ступінь ожиріння – ІМТ дорівнює 40 або вище.

Окружність талії – це другий важливий об’єктивний показник, який доповнює ІМТ і також відображає ризики виникнення небезпечних захворювань.

תגובות


bottom of page