top of page

А Ви знаєте, як не захворіти на вірусний гепатит А?

Вірусний гепатит А — гостре антропонозне інфекційне захворювання. Для нього характерні ураження печінки, синдром інтоксикації, гепатоспленомегалія, жовтяниця, а також легші безжовтяничні та безсимптомні форми.

Джерело збудника інфекції — хвора людина з будь-яким варіантом клінічного перебігу вірусного гепатиту А.

Найбільшу епідемічну небезпеку становлять хворі на стерту та безжовтяничну форми вірусного гепатиту А.

Як передається вірусний гепатит А ? ☛ Контаміновані збудником харчові продукти (овочі, фрукти, ягоди, салати, фруктові соки, молюски, ракоподібні, придонні риби, канапки, морозиво, некип’ячене молоко тощо). ☛ Вода. ☛ Предмети спільного вжитку (рушники, білизна). ☛ Брудні руки. ☛ Іграшки.

Шляхи передачі? Фекально-оральний (водний, харчовий, контактно-побутовий шляхи). Контактний (через ушкоджені шкірні покриви).

Вірус живе 3—10 місяців — у воді за температури 4 ºС 2—3 тижні — у воді за температури 18—20 ºС до 1 року — у харчових продуктах 30 діб — на твердих предметах довкілля, у стічних водах, фекаліях

Вірус гине 180 ºС — під дією сухого гарячого повітря — за 1 год 120 ºС — стерилізація текучою парою — за 20 хв 100 ºС — під час кип’ятіння — за 5 хв

Сприйнятливість до вірусу абсолютна й висока. Однак за даними ВООЗ майже всі люди, уражені вірусним гепатитом А, повністю одужують, і в них формується пожиттєвий імунітет до хвороби.

Головні профілактичні заходи: ☛ забезпечення доброякісною питною водою; ☛ чітке дотримання протиепідемічного режиму; ☛ використання сучасних дезінфекційних засобів.

Очистіть, промийте чистою водою, а ще краще — дезінфікуйте все, що ви використовуєте для приготування та прийому їжі: ☛ вимийте все гарячою водою з мийним засобом; ☛ промийте чистою безпечною водою. Безпечною може бути бутильована або привізна питна вода, чи та, що очищена спеціальними засобами. облийте посуд окропом та дайте висохнути або витріть насухо.

Ретельно мийте кип’яченою водою від бруду, а потім обдавайте окропом овочі та фрукти.

Безпечне використання води Не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць. У разі відсутності постачання якісної привезеної води, для пиття можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою (кип’ятити не менше 10-15 хв.).

Мийте руки: ☛ перед приготуванням та прийманням їжі, ☛ після відвідування вбиральні, контакту із тваринами, різними забрудненими предметами та поверхнями, ☛ після контакту із будь-якими біологічними рідинами, ☛ після відвідування місць масового перебування людей, громадського транспорту та прогулянок на вулиці.


Бережіть життя та здоров’я своє та своїх рідних!


Mga Komento


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page