top of page

А що далі ?

Всесвітня організація охорони здоров’я 5 травня оголосила про припинення статусу пандемії для захворювання Covid-19, викликаного коронавірусом SARS-CoV-2. Пандемію через коронавірус оголосили більш ніж три роки тому, 11 березня 2019 року. Станом на початок травня 2023 року ВООЗ підтвердила понад 765 млн випадків захворювання у світі, майже 7 млн з яких були смертельними.

Не оминула ця біда і Львівщину. За період пандемії станом на 05 травня 2023 року в області зареєстровано 333949 випадків COVID-19 і померло майже 7000 осіб.

Вірус нікуди не подівся і не подінеться. Він все ще вбиває. Як і раніше, існує ризик появи нових варіантів, що викликатимуть спалахи захворювання та смерті, які можуть не оминути як дорослих, так і дітей. Нещодавно в області лікувався 8-річний хлопчик, у якого перенесений коронавірус спровокував важкі ускладнення, зокрема, вірусний міокардит і пневмонію.

Що робити та як уберегтися від хвороби?

Безумовно, слід вести здоровий спосіб життя, без шкідливих звичок, раціонально та повноцінно харчуватися, рухова активність та загартовування – усе це посилює захисні сили організму проти хвороб, у тому числі таких, як COVID-19.

Але проти цієї недуги, як і від ще десяти, так званих «вакцинокерованих інфекцій» (гепатит В, туберкульоз, дифтерія, правець, кір, паротит, поліомієліт, кашлюк, краснуха, гемофільна інфекція), існує та визнається у всьому світі універсальний та дієвий засіб профілактики – це вакцинація.

Стосовно COVID-19, не дивлячись на припинення статусу пандемії, вакцинуватися потрібно. Щотижнево в області на цю хворобу є понад 100 недужих, маємо і смертельні випадки.

Загалам від початку проведення вакцинації в області, а це 25 лютого 2021 року, на початок травня поточного року введено 2 348 490 доз вакцини проти COVID-19, першу дозу отримали 1 096 834 людини (43,6% населення), дві дози - 1 035 387 людей (41,2% населення).

Необхідна вакцинація проти COVID-19 людям старшим 60 років, з хронічними захворюваннями, особливо з надлишковою вагою, діабетом, імунодефіцитними станами. Варто пам’ятати, що вакцинація якщо не убереже від хвороби, однозначно не дасть її важкого перебігу з ускладненням.

Нагадуємо, що вакцинація проти COVID-19 становить дві дози (при використанні вакцини Янссен одну дозу), через 5 місяців першої бустерної дози та через 4 місяці другої бустерної дози.

Не нехтуйте можливістю захистити себе та близьких від небезпеки захворіти COVID-19 шляхом вакцинації!


Ми працюємо, щоб Ви були здорові!



14 переглядів0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page