top of page

Аналіз питної води та інші дослідження: де зробити?


Якщо Ви вирішили дослідити воду, яку п’єте, то ця інформація допоможе знайти відповіді на запитання: де зробити дослідження, якими повинні бути показники, як зробити висновок за результатами досліджень?



Перш ніж вживати воду з водопровідної мережі, колодязів або джерел, бюветів, з пунктів розливу або фасованої води, вкрай важливим є необхідність знати її якість. Це можна оцінити тільки після проведення спеціального дослідження (аналізу) якості питної води, а також правильно підібрати фільтри для очищення.


Теоретично аналіз води можна зробити самостійно, але на практиці – це складно і дорого. Тому оптимальний варіант – це звернутися за допомогою у спеціалізовані лабораторії. Це можуть бути аналітичні лабораторії Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я або інші лабораторії.

Головною умовою професійності лабораторій є: їхня державна акредитація з визначенням можливості лабораторій до проведення достовірних тих чи інших досліджень у необхідних обсягах, наявність сучасного обладнання, укомплектування лабораторій кваліфікованими фахівцями.

Отже, зважаючи на вказані фактори, можна замовити необхідний аналіз води з різною кількістю показників. Найбільш повну картину можуть надати профільні акредитовані лабораторії.


Відповідно до ДСанПіН 2.24-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», який є основним нормативно-правовим документом, щодо якості питної води її якість повинна відповідати гігієнічним нормативам за мікробіологічними показниками, зокрема, вірусологічними, паразитологічними показниками, санітарно-хімічними та радіологічними показниками.

Уся процедура відбору проб, їх доставки у лабораторії, час доставки, використовувана тара, умови відбору, точки відбору регламентується державними нормативними документами, зокрема, правилами, державними стандартами, методичними вказівками тощо. Дотримання вказаних вимог дасть можливість достовірно провести необхідні дослідження і отримати реальний результат.

Виконання лабораторних досліджень питної води не є таким простим і загальнодоступним, як це висвітлюється у багатьох дописах на сайтах інтернету і потребує спеціальних знань і дотримання необхідних алгоритмів.

Висновки за результатами проведених досліджень повинні бути вписані у протокол досліджень і підписані відповідальною особою, що проводила дослідження або має це право згідно з освітньою компетенцією на трактування результатів аналізу.


ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» та його відокремлені підрозділи на адмінтериторіях області надають послуги з проведення лабораторних досліджень питної води на всі види вищевказаних досліджень: санітарно-хімічні, мікробіологічні, паразитологічні, токсикологічні, вірусологічні, радіологічні. Право на проведення вищезазначених видів лабораторних досліджень та інших видів робіт і послуг гарантується відповідними ліцензіями та свідоцтвами.

Також, у Центрі можна провести лабораторні дослідження мінеральної та дистильованої води, а також поверхневих вод.


Довідково:

ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» здійснює широкий обсяг лабораторних та інструментальних досліджень і випробувань на замовлення юридичних та фізичних осіб-підприємців та громадян.

Центром виконує мікробіологічні, вірусологічні, паразитологічні, санітарно-гігієнічні, токсиколого-гігієнічні, фізичні, радіологічні, молекулярно-генетичні та інші дослідження щодо безпеки факторів, які можуть небезпечно впливати на стан здоров'я людини на територіях, у будівлях, спорудах, сировині, продукції, об'єктах виробничого середовища, питній воді, ґрунті, повітрі та інших об'єктах довкілля.

Також проводяться діагностичні дослідження біоматеріалу (кров, сеча, фекалії, змиви з носоглотки) на наявність збудників інфекційних та паразитарних захворювань (кір, краснуха, вірусний гепатит, дифтерія, кашлюк, ентеробіоз, аскаридоз, лямбліоз та ін.), у тому числі особливо небезпечних інфекцій (сибірка, ботулізм, лептоспіроз, бруцельоз тощо) та COVID-19, а також дослідження кровососних іксодових кліщів, що можуть бути переносниками різноманітних інфекційних хвороб.


Для замовлення проведення вищезазначених робіт просимо звертатися в ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» за адресою - м. Львів, вул. Круп’ярська, 27,

телефони (032) 2601664, +38(097)5735-686, а також до відокремлених підрозділів Центру. Детальна інформація на сайті https://www.cdc.lviv.ua


Comentarios


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page