top of page

Аскаридоз. Споживання свіжої городини без обробки може нести ризики зараження


Вірогідність зараження гельмінтами різко зростає у весняно-літній сезон, коли люди вживають ранню городину.

Як відбувається зараження, які симптоми і ризики аскаридозу, а також як уникнути потрапляння цього виду гельмінтів? – пояснює ЕЛЛА МАТІЯШ, лікарка-паразитолог Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України

Що таке аскаридоз?

Аскаридоз – це паразитарне захворювання, яке відноситься до геогельмінтозів, (захворювання, при яких гельмінти спочатку розвиваються в організмі людини, а потім – на неживому субстраті, частіше в землі), тобто певний цикл розвитку аскариди відбувається через ґрунт.

За статистикою ВООЗ понад 1 мільярд людей на планеті хворіє на аскаридоз. Тобто кожна третя доросла людина може бути заражена аскаридозом. Діти хворіють частіше, тому що малеча пізнає світ, пробуючи все на смак, а також не ретельно миють руки.

Аскаридоз найбільш поширене паразитарне захворювання на Львівщині, особливо серед сільських мешканців та дітей.

За статистикою Львівськогообласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України у 2022 році було зареєстровано 2750 випадків аскаридозу. Однак реальне поширення значно більше, оскільки сьогодні відсутня практика організованого обстеження, передусім дітей у дитячих садках та школярів молодших класів.

Як відбувається зараження аскаридами?

При аскаридозі людина від людини не заражається.

Коли людина вживає, наприклад, полуницю чи ранню городину, зеленину без термічної обробки, вона може заковтнути яйця аскарид. І вже в організмі людини аскаридоз протікає у двох фазах:

Перша – міграційна, коли яйця аскариди кровоносним руслом розносяться по цілому організму, пізніше потрапляють в кишківник.

Друга – у кишківнику яйця дозрівають, згодом вже виростає статевозріла аскарида, яка здатна виділяти яйця в зовнішнє середовище. Там воно знову потрапляє у ґрунт, де знову відбувається цикл розвитку до певного етапу і при неякісній обробці овочів та фруктів людина заражається цим видом паразита. У ґрунт, у стічні води потрапляє з випорожненнями людини. А в нас для розвитку паразиту є сприятливі умови – вологість, і температура від 15-20 градусів.

Небезпека аскаридозу

Небезпека аскаридозу – в його ускладненнях, зокрема, сильній інтоксикації і кишковій непрохідності.

Щороку у світі від кишкової непрохідності помирає 600 тисяч людей, - статистика ВООЗ.

Аскарида – це круглий хробак, який паразитує переважно в кишківнику, тому що вона харчується перетравленою їжею.

В організмі людини аскарида виростає в середньому до 15 см. Паразит може жити в організмі до двох років. Коли їх багато скупчується, тоді їжа вже не проходить, виникає непрохідність кишківника

Якщо в організмі дозріває велика кількість аскарид, то виникає закупорка кишківника. Часом буває, коли хірурги на операції з видалення апендиксу під час розрізу спостерігають, як з’являється аскарида ніби антена.

Симптоми, що можуть вказувати на наявність аскаридозу

Клінічно аскаридоз проявляється по-різному: від безсимптомних форм, які можливі, до таких, як алергія, анемія без причин, може бути збільшена печінка, розлади травлення – нудота, блювота; болі в ділянці кишківника, особливо навколо пупця.

Прояви аскаридозу у дитини, які мають насторожити батьків:

Збільшення виділення слини у дитини під час сну! Це може вказувати на інтоксикацію через аскаридоз

Алергічні прояви (дерматит, екземи, парапсоріаз у вигляді бляшок на шкірі) також провокує аскарида, адже її продукти життєдіяльності, потрапляючи у кров, спричиняють алергічну реакцію

Розлади нервової системи: дитина стає неспокійною та збудливою, скрегоче зубами під час сну.

При двотижневій міграційній фазі, коли яйця аскариди мігрують по кров’яному руслі, по дрібним судинкам, може виникати реакція – свербіж шкіри. Також у цей період може з’явитися покашлювання при цілком нормальній температурі тіла, нежить. Це знову ж таки спричинене подразненням носоглотки зараженого яйцями гельмінта кровотоку.

Батькам також варто пильнувати стілець дитини, яка щодня має ходити у туалет.

Профілактика

Головне правило: чисті руки і обробка овочів, фруктів та ягід окропом.

Якщо людина просто промила городину холодною водою, то залишки землі з яйцями гельмінта можуть залишитися. Також їх можуть переносити різні комахи. Тому убезпечить від зараження лише термічна обробка городини.

Варто дотримуватися правил особистої гігієни. Навчити мити руки дітей.

Підживлення своєї городини з вигрібних ям не можна використовувати.

Намагатися купувати городину із впевненням, що вона вирощена без их зловживань і з дотриманням рекомендацій.

Підмічено, що аскариди «не люблять» гарбузове насіння, пижму, капустяний сік. Це може використано як антигельмінтний засіб. Натомість «люблять» солодке, тому що для їхнього розмноження і циклу розвитку необхідна глюкоза.

Діагностика аскаридозу

Прояви аскаридозу можуть маскуватися під інші хвороби. Проте при головному болю, слабкості, нудоті, розладах травлення, порушенні сну, висипанні на шкірі, алергічних реакціях варто перевіритись на наявність гельмінтів.

Для цього потрібно здати кал на дослідження, і навіть для профілактики: бодай раз на рік дорослій людині, а дитині – двічі на рік. Цей аналіз варто здавати тричі з інтервалом в 1-2 дні.

Наявність аскаридозу може «підказати» і результат загального аналізу крові. Якщо є анемія, а ще в результаті показник еозонофілів буде вищим за одиницю, варто перевіритись на гельмінти.

Матеріал для лабораторного дослідження на наявність різних гельмінтів, зокрема, аскариди, можна принести до Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб за адресою: м. Львів, вул. Круп’ярська, 27.

Comments


bottom of page