top of page

Безкоштовні щеплення для дорослих

Щорічно у світі реєструється 240 тисяч випадків смерті від правця, а від дифтерії помирає 100 осіб із 1000 від тих, хто захворів!



Під час епідемії дифтерії в Україні в 1990-их роках, спричиненої низьким охопленням людей вакцинацією, на дифтерію захворіли близько 20 тисяч людей, 696 з них померли.

Останній випадок захворювання на правець зареєстровано у Львівській області у липні 2023 року у 67-річного чоловіка, який не був вакцинований від дифтерії і правця, з генералізованою формою правця помер у відділенні реанімації.


Під час війни зростає  ризик отримати травми, а отже зростає загроза правця. В умовах скупчення і переміщення великої кількості людей збільшується ймовірність розповсюдження інфекцій, що передаються повітряно-краплинним шляхом, зокрема, дифтерії. 

Дифтерія — це гостре інфекційне захворювання, яке передається повітряно-крапельним шляхом або через предмети побуту, переважно серед дітей, збудником Corynebacterium diphtheriae . 

Правець — це також гостра інфекційна хвороба, що викликається Clostridium tetani при пошкодженнях шкіри чи слизових оболонок (рани, порізи, подряпини, занози, опіки), які можуть бути вхідними воротами для збудника. Токсини, які виділяються збудниками дифтерії та правця і безпосередньо викликають хворобу, є сильнішими, ніж ціаністий калій!

В Україні щеплення від правця та дифтерії є безкоштовними для дорослого населення та передбачені Національним календарем профілактичних щеплень. Їх можна зробити в будь-якому медичному закладі, який надає послуги з вакцинації.

Захист, який створюють вакцини, з часом може слабшати, і вам можуть знадобитися додаткові дози (бустери), щоб захист зберегти.

Дорослі повинні отримувати ревакцинацію (додаткові дози) від правця та дифтерії кожні 10 років, починаючи з 16-ти років.

Вакцинація від дифтерії та правця почала проводитись з 1930-х років минулого століття – це майже 100-річна історія вакцинації від правця та дифтерії.

За цей період удосконалилось і виробництво, і зберігання ,і транспортування, і протоколи проведення щеплень від дифтерії та правця.

Дані захворювання характеризуються високими показниками ускладнень, інвалідизації та смертності.

Серед ускладнень дифтерії є порушення роботи серця, нервової системи, нирок, а також хвороба може завершитись смертю. Правець не лише викликає неприємні відчуття у хворого, а й може призвести до паралічу дихального та серцево-судинного центрів і спричинити смерть.

 

На перебіг правця і дифтерії випливають:

o   Імунний статус людини (вакцинована чи ні).

o   Час звернення за медичною допомогою (чим раніше, тим краще).

o   Клінічна форма та перебіг захворювання на дифтерію чи правець.

 

Єдиний спосіб захистися від правця — вакцинація. Імунітет після захворювання на правець не тривалий, і є ймовірність повторного зараження, тому вакцинація необхідна, навіть якщо ви хворіли. Вакцинована людина значно рідше хворіє на дифтерію, а якщо хворіє, то у легшій формі і ризик ускладнень значно менший.

Відмовившись від вакцинації, ви ставите під загрозу свої життя і здоров’я.

 

Питання вакцинації є питанням безпеки держави!

 

Мар’яна Гончар – завідувачка відділу імунопрофілактики Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ

 

 

 


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page