top of page

В Україні діє Всеукраїнська програма ментального здоров'я #ТиЯк

Психологічна допомога сьогодні потрібна більшості українцям. Однією з функцій Центрів контролю і профілактики хвороб МОЗ України є профілактика, у тому числі психічних розладів та епіднагляд.

У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб сьогодні відбулася інтерактивна освітня виставка "Mental trek".

Під час виставки працівники Центру опановували формат, як про складні речі зі сфери психологічного здоров'я говорити просто і доступно.

Виставка складається із «станцій», розташованих по колу, які учасники по черзі проходять з ведучими-фасилітаторами.

Кожна станція присвячена одній підтемі, серед яких – вплив булінгу на психічне здоров’я, єдність психічного та фізичного здоров’я, стигма та стереотипи навколо сфери психічного здоров’я тощо.

Mental Тrek – унікальний освітній інструмент, який спонукає відвідувачів брати активну участь у вивченні теми, шукати відповіді на важливі питання і ділитися власним досвідом.

Фахівці у групах працювали на шести "станціях":

Психологічне здоров'я — це про всіх!

Ментал-квест

Мозок, душа, тіло – це одне ціле!

Булінг

Коло допомоги

Живу, дихаю, відчуваю!


Назар Колачинський, заступник генерального директора з комунікації та розвитку:

"Психологічне здоров'я є вкрай важливим. Чому? Якщо ми ефективні на роботі, якщо ми справляємося зі своїми емоціями, ми можемо передати хороші практики, які працюють. Ми можемо передати ці практики в громади. Саме тому спільно з проєктом "Психологічне здоров'я для українців" ми провели навчання наших фахівців. І будемо поширювати досвід у всі громади. Це і одне з наших завдань у громадському здоров'ї. Таких заходів буде більше."


Христина Чемерис, тренерка з організації та підготовки фасилітаторів (фахівців) інтерактивної освітньої виставки «Mental Trek»:

"Особливість цієї виставки в тому, що ми розглядаємо ситуації не власні життєві. А розбираємо ситуації, у які потрапив хтось - дівчинка/хлопчик, чоловік/жінка. І націлюємо їхню увагу на тому, що є вихід з цієї ситуації, і який вихід з неї.

Мені подобається команда Центру тим, що вони є дуже активними, і дуже зацікавленими! Учасникам настільки цікаво, що вони не хотіли залишати станції, хоча відведений час сплив. Це видно насправді!"

Нагадаємо, що компонент психічного здоров’я — невід’ємна частина системи громадського здоров’я і обов’язкова функція центрів контролю та профілактики хвороб у попередженні неінфекційних захворювань. Центри контролю та профілактики хвороб у кожній області реалізовуватимуть короткострокові завдання у галузі психологічного здоров’я населення. Тому нові знання і вдосконалення навичок – важливо для ефективної допомоги у громадах. Далі буде!


Nataliya Ivanchenko Timko 

Kolachynskyi Nazarii 

Khrystyna Chemerys

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page