top of page

Вакцинація рятує від паралічу!

24 жовтня - Всесвітній день боротьби з поліомієлітом. Увесь світ працює над тим, щоб викорінити цю хворобу.

На початку вересня 2023 року, як і у попередні роки, Україна була у списку неблагополучних країн щодо епідемічної ситуації з поліомієліту.

Нагадаємо, у 2021 році було виявлено вакциноспоріднений поліовірус у двох хворих із синдромом гострого в’ялого паралічу у дітей з Рівненської та Закарпатської областей.

На початок вересня Україна отримала підтвердження від Сертифікаційної комісії Європейського регіонального бюро ВООЗ про закриття спалаху поліомієліту в Україні!

Попри закриття спалаху поліомієліту в Україні, важливо, щоб всі регіони продовжували якісний епідеміологічний нагляд за поліомієлітом!


WORLD POLIO DAY заснований за ініціативою міжнародної неурядової організації Rotary International. Мета - привернути увагу світової спільноти до проблеми захворювання на поліомієліт та 30-річної боротьби за викорінення цього небезпечного захворювання на всій планеті.

У світі Афганістан та Пакистан залишаються ендемічними країнами. Доки поліомієліт існує хоча б в одній точці світу, інфікуватися ним ризикують всі, хто не отримав щеплення. Згідно з рекомендаціями ВООЗ поширення вірусу поліомієліту припиняється при охопленні вакцинацією проти поліомієліту понад 95%.

Під час пандемії COVID–19, війни в Україні, постійних міграційних процесах серед населення знизились показники охоплення щепленнями дитячого населення проти поліомієліту, що може сприяти виникненню захворювань на дану інфекцію серед дітей.

Що необхідно знати про поліомієліт?

Вірус поліомієліту уражає центральну нервову систему з виникненням парезів і паралічів.

Не вакцинована проти поліомієліту дитина знаходиться в зоні підвищеного ризику та становить небезпеку для інших дітей.

Частіше хворіють діти від 6 місяців до 5 років.

Захворювання виникає в результаті інфікування одним з трьох типів вірусів поліомієліту.

Збудник поліомієліту (poliovirus hominis) належить до групи пікорнавірусів родини ентеровірусів (кишкових вірусів) та існує у вигляді трьох незалежних типів (1, 2 і 3). Більшість захворювань пов'язано з вірусом типу 1.

Вірус добре переносить замороження, висушування. Не руйнується травним соком та антибіотиками.

Гине при кип'ятінні, під впливом ультрафіолетового опромінення та дезінфікуючих засобів.

Захворюваність на поліомієліт переважає у літньо-осінні місяці.

Після перенесеної хвороби формується стійкий, типоспецифічний імунітет.

Клінічні прояви поліомієліту різноманітні. У понад 90% інфікованих він перебігає безсимптомно, у 4-8% - в абортивній формі без рухових порушень.

Лише в 1-10 з кожної тисячі сприйнятливих до хвороби осіб (0,1-1,0%) розвивається паралітична форма хвороби з розвитком паралічів і парезів.

Ознаки паралітичних форм поліомієліту:

· гострий початок з підвищенням температури тіла;

· біль голови, горла;

· нежить;

· блювота, проноси;

· раптове порушення ходи, м’язова слабкість, біль у кінцівках;

· розвиток гострих млявих паралічів виникає від декількох годин до 1-5 днів.

Як можна заразитися вірусом поліомієліту?

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії.

Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини.

Основний механізм передачі вірусу – фекально-оральний, який відбувається через брудні руки, іграшки, поверхні, інфіковану воду та їжу; переноситься мухами. Інфікування може відбуватись повітряно-крапельним шляхом через виділення з верхніх дихальних шляхів.

Як довго є заразним хворий на поліомієліт?

З верхніх дихальних шляхів вірус виділяється тільки в гострому препаралітичному періоді, з випорожненнями – триваліший час. Найбільш інтенсивне виділення вірусу від хворого відбувається в перші два тижні захворювання, але може продовжуватися впродовж 4-6 тижнів від початку хвороби.

Як попередити зараження поліомієлітом?

· Вакцинація - найефективніший метод профілактики поліомієліту, яку необхідно проводити дітям у віці 2, 4, 6, 18 місяців 6 та 14 років згідно з Календарем профілактичних щеплень.

· Вакцинація дітям проводиться безкоштовно.

· Дорослі, зокрема, туристи, які подорожують у країни, де зареєстровано поліомієліт, повинні бути вакциновані проти цієї хвороби власним коштом.

· Якщо Ваша дитина не отримала щеплення від поліомієліту, зверніться до сімейного лікаря і розпочніть курс вакцинації.

· Для профілактики ентеровірусних інфекцій необхідно мити руки з милом гарячою водою, провітрювати і проводити вологе прибирання у приміщеннях. Для пиття використовувати тільки кип’ячену питну воду, ретельно мити гарячою водою овочі, зелень, ягоди і фрукти.

· При появі перших ознак захворювання хворого необхідно ізолювати від інших людей та госпіталізувати у лікувальний заклад.

Уляна Федоряченко – лікар-епідеміолог відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України


18 переглядів0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page