top of page

Вакцинація рятує життя: як перевірити свій вакцинальний статус

Протягом останніх 50 років завдяки вакцинації вдалося врятувати 154 мільйони життів. Проте в Україні та світі спостерігається тенденція до зниження рівня планових щеплень. Це збільшує ризик хвороб, від яких можна було б захиститися, таких як дифтерія, кашлюк і правець.

Вакцинація важлива в будь-якому віці

Вакцинація є необхідною як для дітей, так і для дорослих. Згідно з національним календарем щеплень (https://tinyurl.com/2rsdhs4t), діти до 16 років мають обов’язково отримати щеплення від десяти небезпечних хвороб, серед яких дифтерія, правець і кашлюк.


Дорослим, починаючи з 26 років, потрібно проходити ревакцинацію кожні 10 років, оскільки імунітет від цих хвороб зберігається саме стільки часу.

Як перевірити свій вакцинальний статус?

Щоб дізнатися, від чого ви вже щеплені, перегляньте свою медичну картку. Якщо інформація недоступна, зверніться до свого сімейного лікаря, який допоможе відновити дані з медичних записів.


Вакцинація в умовах переміщення.

Через війну багато українців були змушені переїжджати, і не всі мають на новому місці необхідну медичну документацію. МОЗ та ЦГЗ розробили рекомендації для внутрішньо переміщених осіб щодо отримання інформації про їхню вакцинацію (https://tinyurl.com/ycy53229).

Де можна отримати щеплення?

В Україні всі щеплення, які входять до Національного календаря, є безоплатними. Вакцинацію можна пройти у сімейного лікаря, терапевта або педіатра.

Нагадаємо, що з 1 серпня в Україні діють додаткові заходи з імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для тих, хто пропустив планові щеплення і потребує їх надолужити.

Про важливість вакцинації проти кашлюку, правця та дифтерії

У 2024 році кількість випадків захворювань значно зросла, що викликає серйозне занепокоєння.

Протягом перших семи місяців цього року було зафіксовано 5 602 випадки кашлюку (у Львівській області - 547), що суттєво перевищує показники попереднього року (206 випадків, на Львівщині - 28 випадків кашлюку у 2023 році).

На правець із 2022 року захворіла 21 людина (з них - троє із Львівщини, один летальний випадок), а в цьому році зареєстровано вже три нові випадки (одна з них - 12-річна дівчинка із Львівщини досі перебуває на лікуванні).

Щодо дифтерії, востаннє масова епідемія в Україні спостерігалася в 1990-х роках, і вона спричинила значні втрати: із 20 тисяч хворих майже 700 людей померли.




1 перегляд0 коментарів

تعليقات


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page