top of page

Вакцинація — це єдиний надійний і безпечний метод профілактики інфекційних хвороб

Після введення вакцини імунна система реагує на неї, виробляючи захист від інфекції та формуючи імунітет до хвороби. Більшість профілактичних щеплень за календарем робляться в ранньому дитинстві.

Наприклад, вакцинацію проти дифтерії, кашлюку та правця проводять у кілька етапів: у 2, 4 і 6 місяців. У 18 місяців виконується перша ревакцинація. У 6 і 16 років дітям проводять повторне щеплення проти дифтерії та правця.


Щоб процедура вакцинації пройшла для вашої дитини легко і навіть цікаво, ми підготували кілька простих рекомендацій.

Моральна підготовка батьків

Зберігайте позитивний настрій. Подумайте, чи довіряєте ви лікарю та клініці, куди звертаєтеся? Виберіть сімейного лікаря, з яким вам буде комфортно співпрацювати.

Визначте, у кого на руках буде дитина під час щеплення — це дуже важливий момент. Якщо мама годує дитину грудьми, ідеально буде зробити вакцинацію під час годування.

Підготовка немовляти

Будьте спокійні та впевнені, щоб передати дитині відчуття безпеки. Не показуйте свого хвилювання перед малюком, оскільки немовлята чутливо реагують на емоції батьків і можуть їх переймати.

Обирайте зручний час для щеплення. Переконайтеся, що дитина нагодована і не хоче спати. Підготуйте іграшки чи улюблену пісню, щоб відволікти дитину під час процедури.

Після щеплення можна заспокоїти дитину, погодувавши її.

Підготовка дітей від 18 місяців

Пам’ятайте, що вакцинація є важливим етапом у захисті здоров’я дитини, тому налаштовуйтеся на позитив. Ваш настрій допоможе малюку почуватися спокійніше.

Як психологічно підготувати дитину до щеплення?

Починайте психологічну підготовку відразу, як вирішите вакцинувати дитину. Заздалегідь обговоріть із нею процес вакцинації. Відповідайте на всі запитання, які можуть її цікавити, зрозумілою для її віку мовою.

Поясніть кожен крок, який робитиме медичний працівник, розкажіть, навіщо дезінфікувати місце уколу, як діє шприц тощо.

Можна переглянути разом мультфільм чи навчальні відео про вакцинацію. Дозвольте дитині «вакцинувати» улюблену іграшку.

Розкажіть у форматі казки, що наш організм — це окремий світ, населений дивовижними істотами (поясніть дитині про імунітет та його компоненти). Щеплення необхідні, щоб зберегти баланс у цьому світі та захистити його від хвороб.

Не кажіть, що укол безболісний — це неправда. Краще поясніть, що тільки так вакцина потрапляє в організм і допомагає боротися з хворобами.

Розмовляйте позитивно, наведіть у приклад себе, вакциновану маму або тата.

Візьміть із собою в медичний заклад улюблену іграшку або річ дитини, щоб вона почувалася комфортно та могла відволіктися.

Як зробити вакцинацію захопливою грою?

Магія

Уявіть, що кожен укол — це активація нових чарівних здібностей, необхідних для подолання певної хвороби. Дитина — чародій, який повинен пройти серію магічних уколів, щоб отримати сили для знищення темних заклять (назви хвороб, від яких робляться щеплення). Кожен укол посилює імунітет і допомагає боротися з хворобами.

Відеогра

Перетворіть вакцинацію на пригоду, як у відеогрі. Кожен укол — це нова зброя, що допомагає здолати монстрів. Перед вакцинацією можна разом створити просту систему досягнень і за кожен укол нагороджувати дитину невеликим подарунком чи розвагою після відвідування лікаря.

Суперсила

Запропонуйте дитині уявити, що вакцинація — це частина шляху супергероя до непереможності. Кожен укол наділяє новою суперсилою для боротьби з хворобами.

Після вакцинації

Після щеплення пригостіть дитину улюбленими ласощами або зведіть у місце, де вона любить проводити час, щоб закріпити цей досвід приємною асоціацією.

Варто пам’ятати, що іноді імунна відповідь на щеплення, яке захищає вашу дитину від інфекційних хвороб, може викликати тимчасовий дискомфорт, наприклад, легкий біль у місці ін’єкції чи підвищення температури. Через це дитина може хвилюватися і плакати, тож після вакцинації їй знадобиться ваша підвищена увага.


Комментарии


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page