top of page

Вже четвертий випадок дирофіляріозу цьогоріч на Львівщині

Паразита дістали у 5-річного хлопчика. Виникає захворювання після укусу інфікованого комара.

🪱🔬Діагноз «дирофіляріоз» встановили фахівці паразитологічної лабораторії Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб при проведені паразитологічного дослідження для визначення виду паразита.

Паразита видалили хірурги під час оперативного втручання в одному із закладів охорони здоров’я Львівщини. Дитину оперували з приводу видалення пухлиноподібного утворення підшкірної клітковини верхньої частини стегна. З’явився новоутвір у хлопчика 4 роки тому, проте упродовж цього часу дитину не турбував та не збільшувався у розмірах.

Однак на початку цього тижня місце новоутворення раптово почервоніло, набрякло, почало боліти та нагноїлося. Після звернення до лікарів дитині була надана медична допомога. Під час втручання хірурги видалили нематоду дирофілярію. Хлопчик знаходиться на амбулаторному лікуванні.

Випадки дирофіляріозу почастішали


Наводить статистику ахворюваності лікар-паразитолог Центру – Елла Матіяш:

 «Щорічно у Львівській області реєструються випадки рідкісного паразитарного захворювання – дирофіляріозу. Ми спостерігаємо тенденцію до зростання цього виду гельмінтозу, – розповідає лікарка.

Якщо у 2019-му році не було зареєстровано жодного випадку дирофіляріозу, то у 2020-му та 2022-му було зафіксовано по два випадки цього захворювання. А минулого року та цьогоріч до сьогодні – в нас реєструвалося по 4 випадки! На мою думку, це пов’язано із сезоном активності комарів, з міграцією бродячих тварин, із потеплінням клімату та відсутністю специфічної профілактики».


Як паразит може потрапити в організм?

Основними переносниками дирофіляріозу є собаки, коти, вовки, койоти, лисиці, тхори, плазуни. Безпосередньо від них людина не заражається. Зараження відбувається лише після укусу інфікованого комара, який насмоктався перед тим крові зараженої тварини.

«Перші прояви захворювання на дирофіляріоз хворі можуть помічати в терміни від 1 місяця до 2 років. Зазвичай в організмі людини паразитує один гельмінт, здатний переміщуватися на відстань до 30 см на добу».

Як проявляється дирофіляріоз?

На ранній стадії захворювання під шкірою з’являється безболісний вузловатий утвір.

Спершу без ознак запалення, розміри якого упродовж 90 днів можуть досягнути до 3 см.

Найчастіші локації підшкірного вузла – біля ока (у кон’юнктиві), на руках, верхній частині тулуба.

Пізніше зазвичай додаються: біль, почервоніння, локальні набряки, відчуття поколювання (парестезії), нагноювання.

При локалізації процесу в легенях – до 60% випадків процес перебігає безсимптомно, з утворенням так званих «холодних ушкоджень», які виявляються випадково при рентгенологічних обстеженнях. У решти хвороба супроводжується кашлем та дискомфортом за грудиною.

Як можна попередити дирофіляріоз?

  • Використовуйте запобіжні засоби від нападу комарів: репеленти, сітки, подбайте про осушення місць можливого виплоду комарів.

  • Дотримуйтеся чистоти та належних санітарно-побутових умов життя.

  • Захистіть від комарів своїх домашніх улюбленців: собак і котів (використовуйте різні нашийники).

  • Періодично домашніх тварин показуйте ветеринару. Це допоможе своєчасно виявити та лікувати дирофіляріоз тварин, як джерело хвороби.


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page