top of page

Все, що треба знати про дератизаційні заходи

Дератизація – це комплекс заходів, скерованих на знищення в середовищі життєдіяльності людини щурів і мишевидних гризунів. Дератизаційні заходи поділяються на профілактичні та винищувальні:

1. Профілактичні заходи спрямовані на створення умов, що перешкоджають проникненню, поселенню та розмноженню щурів і мишей в будівлях і на прилеглій території. До них належать:

☛ своєчасне видалення сміття, зберігання продуктів харчування в недоступних для гризунів місцях;

☛ забезпеченням неможливості проникнення гризунів у середину споруди тощо.

2. Винищувальні заходи - застосовують механічний та хімічний методи:

2.1. Механічний метод застосовують в приміщеннях і на відкритих територіях із застосуванням механічних пристосувань для вилову гризунів:

☛пружинний капкан;

☛сітчаста живоловка для мишей;

☛дротяний капкан;

☛автоматична пастка для щурів;

☛дуговий капкан;

☛пастка-верша для щурів;

☛пастка з липкою масою, ін.

Їх встановлюють біля входу в нору, на шляху пересування гризунів, у місцях, які вони найчастіше відвідують. Пастки для щурів та мишей рекомендується застосовувати в якості додаткового методу дератизації.

2.2. Хімічний метод полягає в отруєнні гризунів токсичними для них речовинами – ратицидами. Цей метод реалізується такими способами: застосування отруєних принад; запилення отрутами нір, ходів та інших місць; газація, при якій отруйні речовини потрапляють у легені гризунів.

Дератизаційні засоби необхідно застосовувати в усіх місцях, де наявні гризуни, та безперервно до їх зникнення. Дератизаційні (родентицидні) засоби зручні до застосування у вигляді готових форм отрутопринад, зокрема:

«Капкан – принада №1 проти гризунів» (принада у вигляді парафінованих брикетів, тістоподібної речовини, зернової суміші);

«ЗАХИСНИК від гризунів» (принада у вигляді парафінованих брикетів, тістоподібної речовини, зернової суміші);

«Vertox Wax Block»;

«RATTUS (РАТТУС)» (тістоподібні брикети, воскові брикети,зернова маса).


АЛГОРИТМ

проведення дератизації із застосуванні принади родентицидної «Капкан – принада №1 проти гризунів» у вигляді парафінових брикетів


1. Принади розкладають в місцях, недосяжних для дітей та домашніх тварин, в місцях виявлення гризунів: під укриттям, вздовж стін, перегородок, в темних кутках, біля нір, у місцях накопичення та зберігання сміття, харчових продуктів тощо.

2. Принаду розкладають за допомогою пінцету або пластикової лопатки в спеціальних або пристосованих для цього боксах: контейнерах з картону, пластику, обрізках труб, ящиках тощо, що сприяє кращому зберіганню та споживанню принади гризунами, захищає її від вологи, розсипання, запобігає поїданню птахами та домашніми тваринами.

3. При застосуванні принади родентицидної «Капкан – принада №1 проти гризунів» у вигляді парафінових брикетів (готова до застосування отруйна принада), норми використання принади в закритих приміщеннях і відкритих територіях наступні:

1. Норми витрати принади «КАПКАН»:

- 1 кг на 50-150 м2 в закритих приміщеннях,

- 2,5-5 кг на 1 га площі на відкритих територіях.

2. На відкритих територіях принаду захищати від поїдання нецільовими тваринами та птахами. На полях принаду можна закладати безпосередньо в нори з наступним їх засипанням. У зоні активності хатніх мишей принаду розкладають по всьому об’єму приміщення: на підлозі, полицях, антресолях тощо.

3. Наявність принади контролюють через 1-2 дні, а потім з інтервалом 1 раз на тиждень; якщо вона частково або повністю зникла, додають нові порції, якщо не займана більше тижня, переносять в інше місце. Підкладання припиняють, коли принада повністю залишається незайманою шкідниками.

4. У віддалених і важкодоступних місцях брикети, розміщені в спеціальних ємностях можна залишати з профілактичною метою на тривалий час. Спостереження проводять не рідше двох разів на місяць.

5. Залишки принади (якщо їх не можна використати вдруге), а також мертвих гризунів необхідно спалити або закопати в землю на глибину не менше 50 см, попередньо обробивши дезінфектантом. Забороняється закопувати залишки принади та тушки гризунів поблизу водойм і колодязів.

6. При проведенні дератизаційних заходів необхідно дотримуватись застережних заходів відповідно до «Інструкції щодо застосування дератизаційного засобу», правил особистої гігієни та громадської безпеки. Під час дератизаційних заходів забороняється палити та приймати їжу.

Для проведення ефективного комплексу дератизаційних заходів у житлових, виробничих, складських та інших приміщеннях слід звертатись до спеціалізованих установ, які мають дозвіл на проведення цих робіт, забезпечені кваліфікованими кадрами та дезінсекційними засобами, які зареєстровані та дозволені до використання в Україні (конт. тел. 2768690)


Лікар-дезінфекціоніст відділу епідеміологічного нагляду (спостереження)

та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ»

Ірина СИСУН







Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page