top of page

Всесвітній день боротьби з вірусними гепатитами

Існує п’ять основних типів вірусу гепатиту, зокрема гепатит A, B, C, D та E. Усі вони можуть призводити до цирозу та раку печінки, викликати супутні захворювання.

Найбільш небезпечні гепатити В та С, оскільки наразі 96% усіх смертей унаслідок захворюваності на ВГ пов’язані саме з ними.

До 5% населення країни інфіковано ВГС (з них хронічний ВГС мають 3,6%) та 1,5% ВГВ, і більшість хворих не знають про свій статус та, відповідно, не отримують лікування.

Тестування на гепатити хоча б раз у житті має пройти кожен. І всі, хто користується послугами стоматологічних, косметологічних, татуювальних кабінетів тощо, де є ризик контакту з кров’ю, перебувають у групі ризику доти, доки не знають свого гепатит-статусу. Водночас своєчасне виявлення хвороби відіграє важливу роль у сприятливому прогнозі.

Раз на рік НЕОБХІДНО проходити тестування на гепатити В і С. Це неважко і безоплатно, скринінг та діагностика на вірусні гепатити передбачені програмою медичних гарантій. Лікарні забезпечені експрес-тестами і кожен пацієнт має таку можливість.


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page