top of page

Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень

Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень

Щорічно 17 листопада у всьому світі проводиться Всесвітній день боротьби проти хронічного обструктивного захворювання легень (ХОЗЛ), заснований Глобальною ініціативою по боротьбі проти ХОЗЛ.

За оцінками ВООЗ, в даний час від цієї хвороби страждає вже більше 250 мільйонів чоловік. За прогнозами, до 2030 року, ХОЗЛ стане третьою за значністю причиною смерті в усьому світі. За різними оцінками, в Україні від ХОЗЛ потерпає щонайменше 4% населення, а близько 2% смертей українців зумовлено цією хворобою.

Основними факторами ризику розвитку хронічної обструктивної хвороби легень є: ☛ паління тютюну, ☛ забруднення повітря всередині приміщень і на вулиці, ☛ вплив пилу та хімічних речовин на робочих місцях, ☛ вплив плісняви.

Симптоми ХОЗЛ: ☛ хронічний кашель, періодичний або щоденний, який часто триває впродовж цілого дня, рідко - виключно вночі; ☛ постійне відхаркування мокротиння, особливо після пробудження; ☛ задишка, переважно щоденна, спочатку пов’язана з фізичним навантаженням, з часом посилюється, врешті виникає у спокої.

Супутні захворювання при ХОЗЛ (у т. ч. бронхоектатична хвороба, артеріальна гіпертензія, ішемічна хвороба серця, порушення серцевого ритму, інсульт, цукровий діабет і тривожно-депресивні розлади) впливають на клінічний стан і погіршують прогноз. Ризик раку легень підвищений. Ускладнення ХОЗЛ: легенева гіпертензія і правошлуночкова серцева недостатність, вторинний еритроцитоз, анемія, загострення хронічних хвороб, кахексія, депресія і фобії. Загострення ХОЗЛ збільшують ризик смерті. Основні причини смерті – це хвороби системи кровообігу, рак легень і дихальна недостатність.

Найбільш уразливими для цієї хвороби у всьому світі є завзяті курці. У таких пацієнтів недуга прогресує у дев’ятеро швидше, ніж у тих, хто не курить.

До групи ризику відносяться: шахтарі, будівельники, залізничники, працівники металургійних, цементних, хімічних і целюлозно-паперових підприємств (постійний взаємозв’язок з переробкою зерна, бавовни, паперу або виготовленням плитки, цегли та цементу, несприятлива екологічна ситуація — забруднення атмосферного повітря відходами виробництва, вихлопними газами, димом і пилом), особи, які мали часті інфекції нижніх дихальних шляхів в дитинстві.

Повністю вилікувати ХОЗЛ неможливо. Ліки можуть полегшити симптоми, підвищити здатність витримувати навантаження й поліпшити якість життя, а також зменшити ризик смерті.

Найбільш ефективним і рентабельним лікуванням ХОЗЛ у курців є відмова від куріння. Своєчасна діагностика та лікування дають змогу сповільнити розвиток хвороби.

На всіх стадіях ХОЗЛ рекомендовані комплексні реабілітаційні програми, які включають дихальну гімнастику, загальнозміцнюючі фізичні вправи, лікування тютюнової залежності, психологічнп підтримка та психосоціальні заходи, здорове харчування.

Повністю вилікувати ХОЗЛ неможливо, але, щоб попередити цю недугу: ☛ відмовтеся від куріння, ☛ не контактуйте із забрудненим повітрям, ☛ вакцинуйтесь від грипу, COVID-19 і пневмококової інфекції (особливо у віці після 65 років і за наявності важких супутніх патологій, наприклад, захворювань серця) та ☛ дотримуйтесь здорового способу життя.


1 перегляд0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page