top of page

Всесвітній день легень покликаний привернути увагу до важливості здоров'я легень та поінформованості про захворювання дихальної системи

1. Плануйте «Тарілку здорового харчування».

З’їдайте не менше 300 г овочів і 200 г фруктів та ягід на день. У добовому раціоні мають бути бобові та горіхи (75 г); м’ясо птиці, телятини; 2-3 рази на тиждень бажано їсти рибні страви, хоч одну з них - з морської жирної риби.

Щодня варто з’їдати 1-2 яйця, нежирні і несолодкі молочні та кисломолочні продукти 2-3 рази на день; каші, нешліфований рис, а також макарони з твердих сортів пшениці, цільнозерновий хліб та хлібці.

Дотримуйтесь питного режиму. Орієнтовна норма рідини в день для дорослої людини становить 4% від загальної маси тіла.



2. Відмовтесь від куріння та споживання алкоголю.

Тютюнопаління - найпоширеніша шкідлива звичка, що згубно впливає на органи дихання Також варто уникати пасивного куріння. Знайте, що безпечної дози алкоголю не існує!

3. Уникайте переохолодження.

Варто завжди одягатися за погодою, у холодну пору - тепло, ще й бажано це робити шарами.


Якщо ви знаєте про погіршення погодних умов, не забувайте про шапку, рукавички, шарф, можливо, спеціальну захисну маску для обличчя, теплі шкарпетки та водонепроникне взуття.

4. Регулярно робіть вологе прибирання у приміщенні.

Підтримуйте оптимальні показники температури та вологості у приміщенні. Оптимальними умовами для людини є температура повітря 18-20ºС за відносної вологості 40-60%.

5. Більше часу перебувайте на свіжому повітрі.

Можна розпочати прогулянки із 15 хвилин, додаючи по 5-10 хв щодня. Поступово тривалість прогулянки можна довести до 2-3 годин.

6. Не забувайте про фізичну активність. Оптимальним рівнем є 150 хвилин (або більше) помірної фізичної активності або 75 хвилин інтенсивної фізичної активності на тиждень — для дорослих; 420 хвилин або більше на тиждень — для дітей віком від 6 років.

7. Приймайте контрастний душ.

8. Пам'ятайте про добрий сон. Діти (від 5 до 12 років) мають спати від 10 до 11 годин; підлітки (від 12 до 18 років) - від 8,5 до 9,5 годин; дорослі - від 7,5 до 8,5 годин.

9. Уникайте стресових ситуацій. Застосовуйте дихальні вправи при подоланні стресу за програмою Ти як? 

10. Не займайтесь самолікуванням. За ознак застуд зверніться по медичну допомогу.

Бережіть свої легені від усіляких хвороб!



Kommentare


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page