top of page

Всесвітній день охорони праці


Щороку Міжнародна організація праці (далі- МОП) визначає тему (девіз) Всесвітнього дня охорони праці.

У 2023 році тема Всесвітнього дня охорони праці — «Безпечне та здорове

робоче середовище— основний принцип і право на роботі»

(A Safe and healthy working environment as a fundamental principle and right at work)..

Міжнародна організація праці заснована у 1919 році. Це одна із найстаріших міжнародних міжурядових організацій — у 2023 році їй виповниться 104 роки. Своїми першочерговими завданнями МОП визначає: підтримку демократії і соціального діалогу, боротьбу з бідністю і безробіттям, заборону дитячої праці.

За рішенням організації 28 квітня відзначають Всесвітній день охорони праці, щоб привернути увагу до цих та інших проблем сьогодення. Вперше під такою назвою його відзначали у 2003 році. Але ідея започаткувати такий особливий день з’явилася після того, як у 1989 році американські та канадські робітники та профспілки провели День вшанування пам’яті працівників, які загинули на роботі.

У міжнародний день охорони праці в Україні також відзначають День охорони праці (указ Президента України № 685/2006, виданий 18.08.2006). День охорони праці в Україні запроваджено з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, суб’єктів господарювання до питань охорони праці, запобігання нещасним випадкам на виробництві та професійним захворюванням в Україні.

Так у червні 2022 року визнала Міжнародна конференція праці (ILC) та оголосила основними конвенції № 155 — про безпеку та гігієну праці та № 187 — про сприяння охороні праці.

У результаті цього рішення всі держави — члени Міжнародної організації праці, навіть якщо вони не ратифікували ці конвенції, мають зобов’язання поважати, заохочувати та реалізовувати принципи, які є предметом цих документів і стосуються основних прав працівників.

Сьогодні, коли країна втрачає на війні найкращих синів і доньок, неприпустимо допускати смертельних випадків на роботі. Для того щоб підвищити увагу працівників і керівництва установ до питань безпеки й гігієни праці, постійно необхідно вдосконалювати систему управління охороною праці та впроваджувати найліпші практики, щоб забезпечити безпеку на робочих місцях.


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page