top of page

Всесвітній день поінформованості про енцефаліт

Енцефаліт – запальне захворювання головного мозку, яке зазвичай характеризується симптомами ураження нервової системи та поведінковими порушеннями.

В залежності від місця та об'єму ураженої ділянки головного мозку симптоматика може варіювати від майже непомітних симптомів до відсутньої свідомості.


Відомі симптоми енцефаліту:

⁃ Зміни у поведінці

⁃ Втрата або порушення свідомості

⁃ Порушення мислення

⁃ Мʼязова слабкість

⁃ Судоми

⁃ Втрата чутливості в окремих частинах тіла

⁃ Частковий параліч у кінцівках

⁃ Втрата памʼяті

⁃ Порушення мови або слуху

⁃ Двоїння в очах

⁃ Галюцинації


Якщо у вас або в когось у вашому оточенні є схожі симптоми, невідкладно зверніться по медичну допомогу.

Які причини енцефаліту

⁃ Інфекційні чинники: віруси, бактерії, гриби або паразити

⁃ Аутоімунні захворювання

⁃ Окремі ліки (токсична енцефалопатія).

Найчастішою причиною енцефаліту є вірусні інфекції. В Україні реєструються випадки енцефалітів, викликаних герпес-вірусами, наприклад, віруси простого герпесу 1/2 типу, вірус вітряної віспи, вірус Епштейн-Барр, або краще знайомі широкому колу людей як «губний герпес», «вітрянка» та «хвороба поцілунків або мононуклеоз».

Так-так, ці, на перший погляд, «банальні» інфекції можуть викликати серйозне ускладнення - енцефаліт, яке при відсутності вчасного виявлення може призвести до небажаних наслідків: інвалідизації чи смерті.

Енцефаліт діагностується за допомогою проведення МРТ дослідження.

Для детальнішої діагностики проводять спинномозкову

пункцію, під час якої отримують ліквор (також відомий як спинномозкова рідина). Ця процедура має не лише діагностичну мету, а може мати навіть і лікувальний ефект.

Таку процедуру виконують лише у закладах охорони здоров'я, що надають стаціонарну допомогу, у спеціально визначених приміщеннях.

Результати аналізу ліквору можуть вказати на причину захворювання та, відповідно, визначити тактику лікування.

Більше 60% випадків енцефаліту зазвичай не мають встановленої причини, а отже не можуть ефективно лікуватися. Це залежить не лише від знань медичних працівників чи діагностичних можливостей лікарень, а також від освіченості населення, оскільки вчасне відвідування вашого лікаря може вберегти ваше життя.

Вірус кору може викликати як і гостре ураження головного мозку, так і сприяти дегенеративному ураженню - підгострий склерозуючий паненцефаліт, що може проявитися через 10 років після перенесеної інфекції та має 100% летальність.

Часто енцефаліт може перебігати в поєднанні з менінгітом – запалення оболонок, що захищають головний мозок. В таких випадках дослідження ліквору має більшу діагностичну цінність.

До інших менш поширених причин енцефалітів належать: збудники менінкокової інфекції, кліщового енцефаліту, Лайм-бореліозу, туберкульозу, токсоплазмозу тощо.

Для таких захворювань, як кір, є ефективний спосіб профілактики страшних ускладнень — вакцинація.

Енцефаліти та інші гострі ураження нервової системи – у переліку загроз громадського здоровʼя через високий показник інвалідизації та відсутність методів лікування окремих захворювань. Саме тому завжди актуальне гасло: «Легше профілактувати, аніж лікувати».

ДУ «Львівський центр контролю та профілактики хвороб» МОЗ України проводить дослідження до великого спектру збудників інфекційних захворювань. З даним переліком можна ознайомитись за посиланням: http://surl.li/qtyav


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page