top of page

Всеукраїнський день дошкілля або день вихователя

Всеукраїнський день дошкілля або день вихователя — відносно молоде свято, покликане відзначити важливість дошкільної освіти. Адже саме вона дає базу для майбутнього навчання у школі й допомагає дітям засвоїти необхідні навички та соціалізуватися.

Це свято є суто українським, тому міжнародної назви не має. Але зі святом цього дня прийнято вітати вихователів, і всіх працівників, які працюють у дитячих садках.

А це – і няні, і помічники вихователів, викладачі музики, танців або іноземної мови, завідувачі, які здійснюють управління закладами, охоронці, кухарі – тобто всі, хто так чи інакше забезпечує змістовне і комфортне перебування малюків у дитячому закладі.

Цікаві факти:

  В Україні функціонує майже 12 000 дошкільних навчальних закладів різних типів і форм власності.

  Перший дитячий садок на території сучасної України був відкритий у Києві в 1871 році.

  Україна – одна з небагатьох країн, де є окреме професійне свято для працівників дошкільної освіти.

  В українських дитсадках впроваджуються інноваційні методики, такі як STEAM-освіта (педагогічний процес формування і розвитку розумово-пізнавальних і творчих якостей) та інклюзивне навчання (навчання дітей із особливими освітніми потребами шляхом залучення їх до загального освітнього середовища за місцем їхнього проживання).

  За останні три роки кількість дитсадків у територіальних громадах зменшилася на 1,5%. Основною причиною зниження відсотка охоплення дітей дошкільною освітою є відсутність укриттів у дитсадках.

У День дошкілля - прості поради, як зберегти здоров’я.

1. Більше рухайтеся. Регулярна фізична активність щонайменше 30 хвилин на день дозволить почуватися краще, а також значно покращить показники здоров’я. Обирайте той вид фізичної активності, який буде для вас комфортний.

2. Висипайтеся. Здоровий сон триває 7-9 годин на день. Варто лягати спати і прокидатися в один і той же час. Якщо регулярно недосипати, збільшується ризик появи хронічних захворювань - діабету, серцево-судинних недуг, гіпертонії, а також ожиріння, порушень імунної системи, психічного здоров’я тощо.

3. Правильно харчуйтеся. Добре здоров’я неможливе без здорового і збалансованого харчування. Поміркуйте, чи не варто вам обмежити споживання солі, жирів і цукру та зменшити порції їжі. Урізноманітніть свій раціон і включіть у нього фрукти та овочі. Купуйте крупи, пластівці, хліб та макарони, виготовлені з цільного зерна. Вони містять більше поживних речовин та клітковини, ніж продукти зі шліфованого зерна. Якщо говорити про білки, споживайте невеликі порції нежирного м’яса. Намагайтесь кілька разів на тиждень їсти рибу.

4. Відмовтесь від вживання алкоголю та тютюну.

5. Бережіть свій емоційний та психічний стан. Важливо турбуватися про власне психічне здоров’я так само, як і про фізичне. Ментальні проблеми або психічні розлади не є менш важливими, аніж фізичні захворювання.

6. Не нехтуйте щепленнями. Вакцинація - це простий, дієвий та безпечний спосіб захисту від інфекційних захворювань.

7. Дотримуйтесь правил гігієни.

8. Регулярно відвідуйте лікаря з профілактичною метою.

Це дозволить не прогавити ту чи іншу потенційну хворобу, а у разі її виникнення – ефективно і вчасно розпочати процес лікування.

У цей день висловлюємо працівникам дошкілля щиру вдячність за вашу працю, за терпіння до усіх малих бешкетників, мудрість, креативні знахідки та творчість.

 Не хворійте і будьте здоровими!


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page