top of page

Від поліомієліту рятує вакцинація!


24-30 квітня триває Всесвітній тиждень імунізації впродовж якого медики привертають увагу населення до важливості і необхідності вакцинації. Ліквідація поліомієліту – наше спільне майбутнє. Важливо дотримуватися Національного Календаря профілактичних щеплень для запобігання захворюванню. Україна приєдналася до Європейської та Всесвітньої Ініціатив щодо ліквідації поліомієліту – всесвітньої кампанії, завдяки якій з 1988 року вдалося знизити кількість випадків захворювання більш ніж на 99%. В Україні у 2021 році зареєстровано 2 випадки поліомієліту серед не вакцинованих дітей. Спалах поліомієліту доводить наскільки важливою є імунізація для попередження інфекційних захворювань. Ліків від поліомієліту не існує, тільки вакцинація ефективно запобігає виникненню захворювання. Для отримання щеплення зверніться до лікувального закладу або сімейного лікаря.

Що необхідно знати про поліомієліт?

Поліомієліт - дитячий спинномозковий параліч, гостре вірусне захворювання, яке зумовлене ураженням сірої речовини спинного мозку поліовірусом та характеризується переважною патологією центральної нервової системи. Виникає в результаті інфікування одним з трьох типів вірусів поліомієліту. Збудник поліомієліту (poliovirus hominis) належить до групи пікорнавірусів родини ентеровірусів (кишкових вірусів) та існує у вигляді трьох незалежних типів (1, 2 і 3). Вірус стійкий у зовнішньому середовищі, добре переносить замороження, висушування. Не руйнується травним соком та антибіотиками.Гине при кип'ятінні, під впливом ультрафіолетового опромінення та дезинфікуючих засобів. Захворюваність на поліомієліт переважає у літньо-осінні місяці. Частіше хворіють діти від 6 місяців до 5 років. Більшість захворювань пов'язано з вірусом типу 1. Після перенесеної хвороби формується стійкий, типоспецифічний імунітет. Клінічні прояви поліомієліту різноманітні. У понад 90% інфікованих він перебігає безсимптомно, у 4-8% - в абортивній формі без рухових порушень. Тільки в 1-10 з кожної тисячі сприйнятливих до захвоювання осіб (0,1-1,0%) розвивається паралітична форма хвороби з розвитком паралічів і парезів.

Клінічні ознаки паралітичних форм поліомієліту:

  • гострий початок захворювання

  • підвищення температури тіла

  • біль голови

  • біль у горлі

  • нежить

  • блювота і проноси

  • раптове порушення ходи

  • м’язова слабкість

  • біль у кінцівках

  • порушення чутливості шкіри

  • розвиток гострих млявих паралічів виникає від декількох годин до 1-5 днів

Як можна заразитися вірусом поліомієліту?

Джерелом інфекції є хворі на паралітичні та непаралітичні форми поліомієліту або вірусоносії. Передача збудника поліомієліту відбувається від людини до людини. Основний механізм передачі вірусу – фекально-оральний, який реалізується через брудні руки, іграшки, інфіковану воду та їжу, переноситься мухами. Вірус поліомієліту тривалий час зберігається у навколишньому середовищі – до 3 місяців у воді, до 6 місяців з фекаліями у ґрунті. Також ймовірна передача вірусу повітряно-крапельним шляхом. Заразними при недузі є виділення з верхніх дихальних шляхів та випорожнення.

Як довго є заразним хворий на поліомієліт?

З верхніх дихальних шляхів вірус виділяється тільки в гострому препаралітичному періоді, з випорожненнями – триваліший час. Найбільш інтенсивне виділення вірусу від хворого відбувається в перші два тижні захворювання, але може продовжуватися впродовж 4-6 тижнів від початку хвороби.

Як попередити зараження поліомієлітом?

Необхідно проводити вакцинацію проти поліомієліту дітям згідно Календаря профілактичних щеплень безкоштовно для дітей у 2,4,6,18 місяців, 6 та 14 років. Дорослі та туристи, які подорожують в країни де зареєстровано поліомієліт повинні бути вакциновані проти поліомієліту за власні кошти.

Кожен може долучитися до того, щоб діти отримали щеплення. Суспільство повинно знати про небезпечність поліомієліту та ефективність вакцинації.

При яких ознаках захворювання у дитини необхідно негайно звернутися за медичною допомогою?

Підвищення температури тіла, біль у кінцівках, горлі, голові, нежить, блювота і пронос, неможливість стати на ноги. При перших ознаках захворювання хворого необхідно ізолювати та госпіталізувати у інфекційну лікарню.

Comments


bottom of page