top of page

Вірус папіломи людини (ВПЛ, HPV) – найпоширеніша інфекція, що передається статевим шляхом

Майже всі люди, які ведуть активне статеве життя, в той чи інший момент інфікуються ВПЛ, і в більшості випадків інфекція проходить безсимптомно.

Деякі ВПЛ-інфекції викликають появу невеликих шорстких наростів (аногенітальних бородавок), які можуть з'являтися на піхві, статевому члені, анусі та рідше – у горлі. Вони можуть бути болючими, свербіти, кровоточити або викликати набрякання залоз.


ВПЛ-інфекція, що не проходить самостійно, здатна викликати зміни в клітинах шийки матки, що призводить до передракового ураження, яке за відсутності лікування може перерости в рак шийки матки.

Зазвичай період розвитку раку шийки матки після зараження ВПЛ становить 15-20 років.

Онкологічним захворюванням, спричи-неним ВПЛ, можна запобігти за допо-могою вакцин.


В Україні доступні вакцини для профілактики ВПЛ:

- Церварикс (виробник – GlaxoSmithKline, Бельгія);

- Гардасил (виробник – Merc, США).


А в 2023 році, за повідомленням Національного порталу з імунізації, зареєстровано ще й 9-валентну вакцину для профілактики вірусу папіломи людини Гардасил 9.

На відміну від двох інших вакцин для профілактики ВПЛ, що вже давно використовуються в Україні – Церварикс та Гардасил – вакцина Гардасил 9 має розширений склад і захищає від 9 типів ВПЛ: 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 (для порівняння: Церварикс захищає від типів 16 та 18, Гардасил – від типів 6, 11, 16 та 18).

З огляду на розширений склад в багатьох країнах світу, де вакцинація проти ВПЛ входить до календаря щеплень, відбувається поступовий перехід на використання саме 9-валентної вакцини проти ВПЛ.

Важливо зазначити, що мова йде не про неефективність інших вакцин проти ВПЛ, які захищають від найбільш поширених штамів ВПЛ, а лише про розширення можливостей захисту, які надає вакцина.


В Україні щеплення від папіломавірусу входить до переліку «‎рекомендованих».


Щеплення від ВПЛ проводиться дівчаткам у віці 9-14 років, перш ніж вони почнуть вести статеве життя.

Щеплення роблять і хлопцям також, адже вони можуть бути носіями вірусу.

Щодо отримання щеплення від ВПЛ – зверніться до сімейного лікаря.


Вакцинація – найкращий спосіб запобігти зараженню ВПЛ, раку шийки матки та інших онкологічних захворювань, пов'язаних з ВПЛ.


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page