top of page

“Вітрянкові вечірки”: чому це небезпечно для здоров’я дитини

Центр громадського здоров`я України

Нещодавно соцмережами ширилось відео, де лікарка розповідала про звернення мами, дитина якої інфікувалася вітряною віспою на так званій вітрянковій вечірці: у дитини була гарячка, висип по всьому тілу, зокрема в роті та на статевих органах, виражений свербіж, тому вона відчувала дискомфорт при сечовипусканні, прийомі їжі, постійно плакала.

Виявляється, такі ледь не середньовічні речі досі практикуються, а замість безпечного щеплення дітей “примусово” інфікують задля формування імунітету. Чому такі “вечірки” небезпечні та у чому перевага щеплення – пояснюємо далі.


“Вітрянкові вечірки” з’явилися в середині минулого століття через низький рівень знань населення щодо небезпеки інфекції. Навколо хворої на вітряну віспу дитини збирався натовп здорових дітей, і через кілька днів більшість з них занедужувала. Помилково вважалося, що отриманий таким чином імунітет зможе захищати дитину краще.

Природний перебіг вітряної віспи VS щеплення: у чому перевага вакцинації

Природний перебіг більшості дитячих інфекцій найчастіше непередбачуваний. Одна дитина може переносити вітряну віспу без ускладнень, інша же потрапить в реанімацію. Пускати протікання інфекційного захворювання на самоплин та свідомо, без видимих причин відмовлятись від вакцинації - як мінімум - безвідповідальність батьків

Навантаження на імунітет при природному інфікуванні та при щепленні розрізняються в кілька разів. При природному перебігу хвороби імунітет дитини бореться з тисячами вірусів. Після вакцинації виникає не хвороба, а специфічний імунітет, який надійно захищає дитину.

При природному інфікуванні на вітряну віспу деякі її наслідки дають про себе знати через роки: вірус залишається "спати" в нервових волокнах. При зниженні імунітету, стресі та інших несприятливих станах він стає знову активним, проявляючись у вигляді оперізуючого герпесу.

Щеплення показане тим, хто раніше не хворів на вітряну віспу. В Україні вакцинація проти вітряної віспи не є обов’язковою, а рекомендована, тому не є безкоштовною для громадян. Придбати вакцину можна в аптеці.

Читайте повний матеріал на сайті: https://bit.ly/43EUMOT

ความคิดเห็น


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page