Гарбуз — один із найкорисніших продуктів, який має багато переваг та його варто додати до раціону як дорослим, так і малюкам.⠀
Гарбуз багатий вітамінами і мікроелементами, він сприятливо впливає на організм людини:
![](https://static.wixstatic.com/media/9b771c_cf58ad124fce4a0186292c8e8097ce6d~mv2.png/v1/fill/w_980,h_980,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/9b771c_cf58ad124fce4a0186292c8e8097ce6d~mv2.png)
- вітамін А – важливий для зору і шкіри людини;⠀
- вітамін Е – відповідає за регулювання обміну речовин і допомагає засвоюватися корисним жирам;⠀
- вітамін С – відповідає за міцний імунітет;⠀
- вітаміни групи В – позитивно впливають на нервову систему людини і запобігають розвитку анемії;⠀
- вітаміни К і Т – відповідають за ріст м'язової маси і клітин крові;⠀
- вітамін D – зміцнює кістки, а у дітей запобігає розвитку рахіту.⠀
![](https://static.wixstatic.com/media/9b771c_b44ccfcc7582460d81a95fc99daf8dc8~mv2.png/v1/fill/w_980,h_835,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/9b771c_b44ccfcc7582460d81a95fc99daf8dc8~mv2.png)
![](https://static.wixstatic.com/media/9b771c_427056c8c1e744e9a5c8b541f4cbe886~mv2.png/v1/fill/w_980,h_1044,al_c,q_90,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/9b771c_427056c8c1e744e9a5c8b541f4cbe886~mv2.png)
Окрім цього плоди гарбуза мають ще багато переваг та містять:
📌 клітковину, яка покращує травлення та сприяє здоров'ю кишківника;
📌 кальцій, магній, пектини, залізо, що дуже важливі для серцево-судинної системи;
📌 цинк, який необхідний для росту клітин, загоєння ран та покращення кісток, шкіри, волосся;
📌 антиоксиданти, які допомагають боротися з вільними радикалами, які зменшують ризик захворювань.
Ще одною корисною частиною гарбуза є підсушене або сире гарбузове насіння, яке має легку проносну і протизапальну дію, проте його не рекомендується вживати дітям до трьох років.
Застосовують насіння для зниження холестерину та кров'яного тиску, покращення обміну речовин, профілактики серцево-судинних захворювань, лікування хвороб шлунково-кишкового тракту та сечового міхура; і просто, як загальнозміцнюючий засіб.
🎃 Із гарбуза можна приготувати різні страви – запіканки, десерти, напої, супи, рагу тощо.
Comments