top of page

Гостра їжа може не лише смакувати, а й впливати на здоров'я!

Для людей без хронічних захворювань пекельні спеції можуть бути корисними, підвищуючи імунітет та покращуючи метаболізм.

Однак шанувальникам гострих страв варто знати, що гостра їжа стимулює вироблення шлункового соку, що може викликати печію, загострення виразкової хвороби, гастриту, спричиняти дискомфорт у разі синдрому подразненого кишківника (СПК).

Тому уникайте надмірної гостроти, якщо маєте проблеми зі шлунком.

▪️Надмірно гостра їжа може викликати печіння на язиці та в ротовій порожнині; запалення ясен або подразнення язика.

▪️Капсаїцин у гострих спеціях стимулює обмін речовин, однак надмірне вживання може призвести до підвищеного потовиділення та почервоніння шкіри.

▪️Деякі спеції, як-от перець чилі чи халапеньйо, можуть бути алергенами.

▪️ Шкода для людей із серцево-судинними хворобами. Гостра їжа стимулює кровообіг і може викликати підвищення артеріального тиску.

▪️Деякі люди звикають до гострих страв і не можуть уявити їжу без спецій, що може призвести до надмірного споживання і відтак – до збільшення маси тіла.

Гостру їжу варто вживати помірно, враховуючи стан свого здоров’я. Якщо ви помічаєте дискомфорт або погіршення стану, зверніться до лікаря.

Збалансованість – головне правило здорового раціону!

Цікаві факти:

🔸 Капсаїцин (речовина в гострих спеціях) допомагає спалювати калорії.

🔸 У Таїланді вважають, що гостра їжа допомагає краще переносити спеку.

🔸 Рекордно гострий перець світу називається "Каролінський жнець.

Якщо ви тільки починаєте експериментувати з гострою їжею:

✅ Починайте з легких спецій, як-от паприка чи чилі.

✅ Завжди майте під рукою молоко – воно допоможе зняти печіння, якщо переоцінили свої сили.

Чи полюбляєте ви гострі страви?

А яка ваша улюблена гостра страва? – чекаємо на ваші коментарі!



Comments


bottom of page