top of page

Гігієна зору школярів


Через очі ми сприймаємо навколишній світ: за допомогою зору ми знаємо, які бувають кольори, форми, розміри, дізнаємося відстань між об'єктами. Але несприятливе навколишнє оточення, неправильний спосіб життя призводять до того, що зараз багато дітей мають проблеми із зором. Щоб зберегти гострий зір, очі, як і м'язи, потрібно тренувати, доглядати за ними, робити спеціальну гімнастику.

Шановні батьки! Зір Вашої дитини знаходиться в небезпеці, якщо:

1. Дитина швидко втомлюється під час занять, що вимагають зорових навантажень, скаржиться на головний біль, тре очі під час читання;

2. Спостерігається почервоніння очей;

3. Занадто близько підносить до обличчя іграшку або книгу, нахиляє голову при спробі щось розглянути; або навпаки – відсуває предмет подалі;

4. Очі дитини дивляться в різних напрямках;

5. Дитина примружує очі, закриває одне око або часто моргає, щоб розглянути дрібні деталі;

6. Прагне сісти ближче до телевізора, нахиляється вперед під час гри за комп’ютером;

7. У дитини є проблеми з переміщенням у просторі (не звертає уваги на сторонні предмети, упускає речі на підлогу);

8. Знижується успішність у школі. Таке може відбуватися, коли дитина не бачить того, що написано на дошці, але боїться про це сказати.


Як можна зберегти зір?

Ось основні правила, які потрібно виконувати

1. Освітлення місця, де дитина працює над домашнім завданням, повинно бути подвійним. Тобто верхнє розсіяне освітлення і бічне ліве, яке спрямоване на зошит чи книжку, при читанні книга повинна знаходитися на відстані 40 см від очей, не можна низько нахиляться над зошитом при письмі. Не можна читати в напівтемряві, але і занадто яскраве світло може втомити очі.

2. Для того, щоб підтримати нормальний зір та функціонування зорового апарату і допомогти нашим очам впоратися з повсякденними стресами, необхідно вживати в їжу продукти, багаті антиоксидантами, зокрема продукти, що містять багато вітамінів А, Е і С. Ці вітаміни борються з вільними радикалами, згубними як для зору, так і для всього організму в цілому. Чорниця допомагає зменшити втому очей за допомогою вітамінів В1 і С, а також пігменту лютеїну, прекрасно зберігає свої властивості і в замороженому вигляді, і навіть якщо приготувати з неї варення. Морква завдяки бета-каротину допомагає підтримувати гостроту зору. Можна зробити салат з моркви зі сметаною або із додаванням вершків. Такий спосіб приготування покращує засвоєння жиророзчинного кератину. Гарбуз багатий вітамінами С, А, В1, В2, цинком, лютеїном. З гарбуза можна приготувати багато різних страв: салати, супи, каші, і навіть десерти. Цибуля і часник багаті сіркою, тому можуть допомогти відновити чіткість зору. Листя шпинату багате лютеїном, що запобігає розвитку катаракти. Постійне вживання продуктів, які містять вищезгадані вітаміни, покращує зір на 7,0-20%.

3. Необхідно також регулярно робити вправи для очей. Наприклад, ці вправи допоможуть зняти втому, поліпшити зір: рухи очима вниз-вгору і справа-наліво, кругові рухи очними яблуками, прикрити очі на 30 секунд, швидке моргання (20 разів). Це зовсім прості вправи, але вони дуже ефективні. Робити таку гімнастику слід регулярно, хоча б 2 рази в день.

4. Ні в якому разі не дозволяти дитині читати лежачи або під час їжі.

5. Для уникнення погіршення зору важливий правильний режим дня. Дитина обов’язково повинна багато рухатись, найкраще записати школярів у спортивні секції, такі як бадмінтон, теніс, волейбол та футбол. Ігри з м’ячем, що рухається, розвивають фокусування внутрішньоочних м’язів, адже під час гри потрібно весь час дивитись у різні сторони, близько або вдалину.

Щоб уникнути цифрового напруження зору під час використання електронних пристроїв необхідно дотримуватись певних правил, які будуть корисними дитині:

1. Кожні 20 хвилин дивитися вдалину впродовж 20 секунд;

2. Почергово читати електронні та друковані книги;

3. Зробити у книжках закладки з певною періодичністю для того, щоб вони нагадували, що час зробити перерву і подивитись у вікно.

4. Уникати використання пристроїв на вулиці та в яскраво освітлених місцях. Відблиски на екрані можуть спричиняти додаткову напругу для очей.

5. Необхідно налаштувати на комфортний рівень параметри яскравості та контрастності екрану пристрою;

6. Утримувати правильну поставу;

7. Оптимальна відстань від очей до пристрою має становити - від 45 до 60 см;


Будьте здорові та бережіть очі!

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page