top of page

День без дієт

День без дієт у 1992 році започаткувала британка Мері Еванс Янг, яка вдалася до жорстких дієт через постійні знущання однолітків. Як результат, – анорексія, яка мало не коштувала їй життя.

Янг поборола захворювання і ініціювала такий день, щоб люди навчилися приймати себе та своє тіло, такими, як є; щоб дбали про збалансоване харчування без виснажливих і жорстких дієт.

Особливо це небезпечно у підлітковому віці, коли і хлопці, і дівчата дуже переймаються своєю зовнішністю.

За результатами соціологічного дослідження міжнародного проєкту «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді», проведеного 2018 році, майже кожен п’ятий (24,4%) опитаний різного віку вважає, що має надмірну (вищу за нормальну) масу тіла.

Розлади харчової поведінки – це проблеми психологічного характеру, пов’язані з порушеннями вживання їжі. Здебільшого вони розвиваються внаслідок необ’єктивного сприйняття свого тіла, низької самооцінки та незадоволеністю собою.


Можливі причини розладів харчової поведінки та супроводжуючі розлади:

➡ соціальні фактори:

➡ сім’ї з несприятливим мікросоціумом для дитини;

➡ професія або вид діяльності, який сприяє підтриманню форми, схудненню, наприклад, балет, гімнастика, футбол, тощо;

➡ сімейні та дитячі травми;

➡ культурний тиск зі сторони однолітків, друзів та суспільних «стандартів» краси;

➡ перфекціонізм та бажання контролювати своє життя;

➡ низька самооцінка та неприйняття власного тіла;

➡ розлади можуть супроводжуватись тривожними розладами, депресією, неврозами;

➡ деякі психологи пов’язують схильність до розладів харчової поведінки із іпохондрією та наявним розладами, що викликають тривогу та занепокоєння.

Анорексія – порушення харчової поведінки, при якому людина свідомо жорстко обмежує себе в їжі, це спричинене панічним страхом набрати зайву вагу. Таке загрозливе для життя захворювання може призвести до зниження ваги тіла нижче від показників норми.

Симптоми анорексії в дитини можуть бути такими:

➡ надто стурбована своєю фігурою, постійно підраховує калорії, піддає себе виснажливим фізичним заняттям і дієтам, коли об’єктивної потреби худнути немає;

➡ «ритуалізує» харчування, наприклад, ріже їжу на маленькі шматочки, розбирає страви на окремі інгредієнти, довго пережовує один шматочок їжі, іноді ховає ті чи інші продукти;

➡ прагне харчуватися окремо, щоб батьки не знали, що і скільки вона їсть, але може із задоволенням говорити про їжу, колекціонувати кулінарні рецепти, готувати для інших;

➡ часто буває апатичною, депресивною та несконцентрованою;

➡ стає дратівливою і запальною, коли батьки змушують нормально їсти;

➡ схудла, на шкірі рук і ніг через погану циркуляцію крові з’явився синюшний відтінок, запалі очі.

Унаслідок анорексії можуть пошкоджуватися всі системи організму: серцево-судинна, травна, репродуктивна. У дівчини надмірне схуднення може призвести до розладів менструального циклу, а надалі – і до проблем із зачаттям, виношуванням і народженням дитини.

Рекомендації людям з розладами харчової поведінки:

➡ вчіться жити без обмежень, перестати контролювати, скільки було спожито, коли і що саме;

➡ спробуйте не «відробляти» спожиту їжу, не пригнічуйте себе санкціями, покараннями;

➡ ловіть момент, коли входите у стан деструктивної харчової поведінки, спробуйте почути власні емоції, що саме змушує Вас відмовитись від їжі чи навпаки – спожити її надмірну кількість;

➡ почніть їсти інтуїтивно – не звертайте увагу на години, спробуйте почути свій організм, чи відчуваєте Ви голод, що саме Вам хотілось би спожити на даний момент;

➡ смакуйте та аналізуйте відчуття після їжі, поставивши запитання: «Яка їжа на смак, яка структура та присмак цього продукту?», «Я справді хочу їсти чи компенсую емоційний дисбаланс», «Я наситився/лась їжею?», «Що сподобалось найбільше?» – тобто їжте усвідомлено та перестаньте думати під час їжі про санкції, якими Ви покараєте себе опісля.


За матеріалами платформи «Знаїмо» https://znaimo.gov.ua/rozlady_kharchovoi_povedinky_pidlitkiv

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page