top of page

👨‍⚕️ Дифтерія — небезпечна інфекційна хвороба, яка вражає слизові оболонки дихальних шляхів та шкіру, а в разі ускладнень — серце, нервову систему й нирки

Збудник передається при розмові, кашлі, чханні, через іграшки та предмети спільного користування, значно рідше - через інфіковані продукти. Захворіти можна як від хворої людини, так і від носія інфекції.


У 2022 році в Україні було зафіксовано 2 випадки захворювання, а у 2023 та першій половині 2024 року — по 1.


➡️ Останній випадок дифтерії на Львівщині був зафіксований у 2022 році. На дифтерію ротоглотки захворів 20-річний львів’янин. Перебіг хвороби у нього був середньої важкості. Чоловік був вакцинований із порушенням Календаря профілактичних щеплень – не мав ревакцинацію у 16 років.


‼️Майже 20% невакцинованих помирають, навіть попри лікування, тому вакцинуватися вкрай важливо. Вакциновані переносять хворобу легше.


Нагадуємо, що вакцинація проти дифтерії входить до Календаря профілактичних щеплень і доступна безоплатно.


Дітей вакцинують у 2, 4 і 6 місяців життя. Ревакцинації проводяться у 18 місяців, 6 і 16 років, а далі кожні 10 років. Якщо дитина пропустила щеплення, зверніться до лікаря, який визначить графік вакцинації.


☝️Дорослим, які не мають даних про щеплення, також слід вакцинуватися. Лікар підбере індивідуальний графік вакцинації.


🔻Якщо ви контактували з хворим на дифтерію і від останнього щеплення минуло більше одного року, потрібно негайно отримати щеплення, незалежно від вашого статусу вакцинації. Також дотримуйтесь правил гігієни: мийте руки, провітрюйте приміщення та дезінфікуйте предмети.


Симптоми дифтерії:


☛ Сіра чи біла плівка на мигдалинах і ротоглотці

☛ Біль у горлі й захриплість голосу

☛ Сухий раптовий виснажливий кашель

☛ Збільшення лімфовузлів на шиї

☛ Набряк шиї

☛ Утруднене дихання

☛ Лихоманка й озноб


Ускладнення дифтерії можуть бути небезпечними, включаючи проблеми з диханням, ушкодження серця та нервової системи. Усі хворі потребують негайної шпиталізації, навіть із легким перебігом хвороби. Для лікування використовується протидифтерійна сироватка та антибактеріальна терапія.


👉 Для вакцинації зверніться до сімейного лікаря, педіатра чи терапевта.


ℹ︎ 1 серпня розпочалася всеукраїнська кампанія з посилення імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця, яка триватиме до кінця року.


Commentaires


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page