top of page

Дифтерія, правець та кашлюк — це небезпечні інфекційні хвороби, які можуть мати серйозні наслідки для здоров'я

Дифтерія вражає слизову оболонку горла, утворюючи плівки, які можуть перешкоджати диханню, а також впливати на серце, нервову систему та нирки.


Правець уражає нервову систему, що призводить до сильних м'язових спазмів, маючи рівень смертності аж до 80%.


Кашлюк викликає напади сильного кашлю, особливо небезпечні для немовлят, у яких можуть спричинити тимчасову зупинку дихання.


Необхідною для захисту від цих хвороб є вакцинація. В Україні наразі доступно понад 1,8 мільйона доз вакцин проти дифтерії, правця та кашлюку, які централізовано постачаються в регіони і надаються безоплатно.


Безперервне постачання вакцин забезпечується національними партнерами за підтримки міжнародних організацій.


Як отримати щеплення?


1. Зверніться до сімейного лікаря. Лікар перевірить ваш вакцинальний статус і проконсультує щодо подальших дій. Під час консультації ви можете поставити питання про вакцинацію, включаючи можливі реакції організму та ускладнення, яким можна запобігти завдяки щепленням.

Після консультації лікар надасть вам направлення на безплатне щеплення.


2. Отримайте щеплення. Щеплення можна зробити в одному з пунктів вакцинації, які працюють при амбулаторіях, поліклініках, спеціалізованих медичних центрах або приватних медичних закладах.


Після щеплення рекомендується залишитися в медичному закладі на 30 хвилин, аби переконатися, що відсутні алергічні реакції.


Усі медичні працівники, які беруть участь у вакцинації, пройшли спеціальне навчання і володіють технікою проведення щеплень та навичками надання невідкладної допомоги у випадку післявакцинальних реакцій.


Якість вакцин в Україні

Усі вакцини в Україні проходять суворий контроль якості на всіх етапах, починаючи з виробництва і закінчуючи введенням пацієнту. У кожному пункті вакцинації є інструкції з застосування всіх медичних імунобіологічних препаратів, які використовуються для щеплень. Інструкції з застосування вакцин, зареєстрованих в Україні, можна знайти на сайті Державного реєстру лікарських засобів України.


Дотримання графіка щеплень

Щоб отримати повний захист від дифтерії, кашлюку та правця, треба дотримуватися графіка вакцинації згідно з Національним календарем щеплень.


Дітям вакцина вводиться в кілька етапів: у віці 2, 4, 6 місяців, з ревакцинацією у 18 місяців, а також у 6 та 16 років проти правця та дифтерії. Дорослим рекомендується проводити ревакцинацію кожні 10 років.


Що робити, якщо пропустили вакцинацію?

Якщо ви або ваша дитина пропустили планове щеплення, зверніться до сімейного лікаря, щоб надолужити пропущену вакцинацію.


ℹ️ З 1 серпня в Україні триває кампанія з додаткової імунізації проти кашлюку, дифтерії та правця для тих, хто пропустив планові щеплення у попередні роки.


Вакцинація за Національним календарем щеплень є безоплатною.


Якщо ви не пам’ятаєте, чи були вакциновані, сімейний лікар допоможе скласти індивідуальний графік вакцинації з урахуванням мінімальних інтервалів.


42 перегляди0 коментарів

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page