top of page

До Дня боротьби з туберкульозом


Туберкульоз - інфекційна хвороба, що передається від людини до людини, яка хвора сама і може виділяти збудник під час кашлю, гучної розмови, сміху, плачу.


✔ За один кашльовий поштовх в повітря виділяється близько 3500 мікобактерій туберкульозу. Така ж кількість мікобактерій виділяється під час 5-ти хвилинної розмови.

✔ При чханні виділяється близько 1 мільйона мікобактерій туберкульозу.


Як запобігти інфікуванню?

✔ Дотримуйтесь правил респіраторної гігієни та етикету кашлю! При кашлі та чханні прикрийте рот і ніс серветкою та відразу викиньте серветку в контейнер для сміття з кришкою. В разі відсутності серветок, слід чхати і кашляти в згин ліктя.

✔ Не забувайте про гігієну рук! Після кожного акту кашлю та чхання мийте руки водою з милом або обробіть спиртовмісним антисептиком!

✔ Одягніть маску коли відвідуєте заклад охорони здоров’я! Не використовуйте одноразаві маски повторно! Зніміть маску за гумки, викиньте її в закритий контейнер для відходів та обробіть руки!

Подбайте про доступ чистого повітря у закриті приміщення!


Ефективна профілактика туберкульозу - вакцинація. Батьки мають розуміти, що БЦЖ це щит для дитини, який захищає від важких форм туберкульозу, особливо небезпечних для дітей першого року життя.


Пам’ятайте найголовніше! У разі погіршення стану здоров’я - зверніться до лікаря, особливо у випадку появи наступних симптомів:

✔ кашель понад 2 тижні;

✔ підвищена пітливість, особливо вночі;

✔ підвищена температура тіла понад 7 днів;

✔ безпричинна втрата ваги;

✔ утруднене дихання;

✔ біль у грудях;

✔ поганий апетит, постійна слабкість;

✔ кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі)


Чим раніше встановити діагноз та розпочати терапію, тим легше вилікувати туберкульоз. Адже, туберкульоз виліковний! В Україні це безоплатно та інноваційно. Лікування туберкульозу доступно там, де Ви є!


Ви можете покласти край туберкульозу - не будьте байдужими та запросіть на обстеження близьку людину, адже захворіти на туберкульоз може кожен.

Здолати туберкульоз можна тільки разом! Дії кожного з нас є важливими! Ви рятуєте життя!


Comentarios


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page