top of page

Е-самокат. Зручність проти травматизму, або чому електросамокати галичани називають «хрущами»?

З 15 квітня стартував Тиждень безпеки руху. Наше завдання – попередити дорожній травматизм. Поговоримо про популярний серед молоді вид пересування – електросамокат.

У Києві – людей на електросамокатах називають «стоячими вершниками», у Львові – частіше – «хрущами»: за однією версією – через схожість з навалою хрущів, за іншою – через хрусткий звук під час ДТП.

Електросамокати – новий тренд. В Україні набули популярності під час локдауну, коли користуватися громадським транспортом було проблемно. Тим паче, Е-самокати – мобільні, доступні та екологічні. Люди стали частіше використовувати цей вид транспорту, адже можуть дістатися до місця призначення без затримок.


Усі шанувальники цього виду транспорту мають дбати про власну безпеку і пам'ятати, що вони також є учасниками дорожнього руху, хоча і з невизначеним статусом.


Саме тому водії електросамокатів, як і всі інші учасники дорожнього руху, мають неухильно дотримуватись вимог ПДР, пересуватися велодоріжкою або краєм проїжджої частини. Необхідно для захисту використовувати шолом, наколінники та світловідбивні засоби. Варто пильнувати справність електросамокату (якщо це власний засіб).


Очевидно, що при своїй зручності, доступності і екологічності, цей вид пересування – травмонебезпечний. Недотримання або ігнорування правил безпеки руху на електросамокаті призводить до нещасних випадків. Найчастіше це черепно-мозкові травми, переломи рук. Струс та забій головного мозку можуть мати неврологічні наслідки. Через наїзд електросамокатів потерпають пішоходи.

Причин тому кілька:

- Пересуваючись вулицями на Е-самокаті, люди часто не дотримуються ПДР

- Більшість людей, використовуючи цей вид транспорту, не одягають захисних шоломів

- Чимало таких, що їздять на великій швидкості, іноді вдвох, і навіть з дітьми

- Пересування Е-самокатом – майже беззвучне, а для габаритних машин – часом і не видиме

- Діти люблять кататися на електросамокаті та велосипеді околицями, тому часто залишаються без контролю

- А ще – молоді притаманна відсутність страху, що спонукає до небезпечних «подвигів»

Усі ці фактори, на жаль, сприяють травматизму. Тож, нагадаємо прості правила, які збережуть життя і здоров’я Вашій дитині, яка користується самокатом чи велосипедом.




Щоб уникнути небезпечних ситуацій, треба дотримуватись наступних правил:


- Шолом є обов’язковим: статистика показує, що цей простий аксесуар може знизити ризик серйозних травм голови на 70 %. Переконайтеся, що ваша дитина завжди носить високоякісний шолом, коли їздить на електросамокаті, велосипеді.


- Слідкувати за технічним станом електросамоката, велосипеда: несправні гальма можуть призвести до втрати контролю. Важливо стежити за станом транспортного засобу для уникнення несправності.


- Оснащений електросамокат, велосипед ліхтарем: дитині буде краще видно дорогу, і, крім того, вона буде більш помітною для інших учасників дорожнього руху.


- Діти повинні їздити на електросамокаті, велосипеді у безпечних зонах. Дітям взагалі слід уникати великих основних доріг.


- Їхати на електросамокаті, велосипеді дитина повинна по велосипедній доріжці або триматися правого краю дороги.


Бережіть себе!


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page