top of page

Звернення до батьків. Кір

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

Впродовж 2000-2020 років в Україні, у тому числі Львівській області, було 4 великі спалахи захворювань кором, які носили характер епідемії – у 2001, 2006, 2012 та 2018-2019 роках. Лише впродовж останніх вказаних двох останніх років на Львівщині захворіло кором майже 18 тисяч людей. Під час кожного спалаху понад 70% хворих було дитяче населення. Є небезпека, що і у 2023-2024 роках теж може бути спалах цієї хвороби!

Єдиним профілактичним заходом попередити такі спалахи хвороби є вакцинація! Проте, обсяги щеплень від кору наразі недостатні. Охоплення профілактичними щепленнями від кору, паротиту і краснухи в області за 6 місяців цього року складає: дітей 1 року життя – 40,7%, 6 років -31,5% від кількості тих, хто їх потребує. Загалом, не отримали щеплення понад 19,5 тисяч дітей у віці до 17 років.

Щиро просимо перевірити вакцинальний статус своїх дітей і надолужити пропущені щеплення. А також урахувати, що ці щеплення передбачені Календарем профілактичних щеплень та є безоплатними.

На даний час в країні триває загальнонаціональна кампанія з вакцинації дітей проти кору паротиту та краснухи. В області уже вакциновано біля 3 тисяч дітей віком від 2 до 17 років.

Проте, охоплення обовʼязковими щепленнями ще не досягають належного рівня. Аби не допустити спалах кору щеплення мають бути надолужені, а діти — довакциновані.

До речі, згідно зі статтею 53 Закону України «Про освіту» здобувачі освіти мають право на безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці, а також зобов’язані відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля.

Вакцина проти кору, паротиту та краснухи вже доставлена до закладів охорони здоров’я області, і попри воєнні виклики не має дефіциту чи відсутності вакцини.

Тут можна отримати інформацію про пункти щеплення, які працюють в кожній області та наявність там вакцини від кору, паротиту та краснухи.

Де доступ до стаціонарних пунктів щеплень є ускладненим або неможливим працюють мобільні бригади закладів охорони здоров’я. Вони також вакцинують дітей, які через стан здоров’я не можуть самостійно пересуватися, та організовані колективи (освітні заклади, дитячі оздоровчі табори тощо). Для виклику мобільної вакцинальної бригади необхідно звернутись у заклад, що надає Вам медичні послуги, або за телефоном регіонального координатора (контактні дані регіональних координаторів додаємо). Можна також подзвонити на гарячу лінію МОЗ за номером:

0 800 60 20 19 і вас зорієнтують, до кого звернутися в області.


Дякуємо за розуміння!



Opmerkingen


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page