На Заході України 58.2% опитаних респондентів з числа тих, що повідомили про наявність знань як запобігти йододефіциту, відповіли, що споживають йодовану сіль. 10% повідомили що споживають продукти , про які відомо, що вони виготовлені з використанням йодованої солі. 4,2% повідомили, що приймали препарати йоду, 21,3% вживають морепродукти. Це лише маленький фрагмент з масштабного національного дослідження йодного статусу в Україні за 2021 рік, проведеного UNICEF Ukraine за підтримки USAID Ukraine - USAID Україна.
Сьогодні у Львові відбувся захід "Йод у харчуванні. Презентація результатів національного дослідження ЮНІСЕФ за підтримки USAID", ініційований медичним експертом UNICEF Ukraine Kateryna Bulavinova , який зібрав головних державних санітарних лікарів 7 областей, голів громад, представників медицини, освіти та науки, виробників продуктів харчування, підприємців та громадських діячів.
Захід відкрила Нінке Воппен, голова Львівського регіонального офісу ЮНІСЕФ. Від імені Департамент охорони здоров'я Львівської ОДА учасників привітав Володимир Чорній , від імені Управління охорони здоров'я Львівської міської ради Марта Матюшко, головний державний санітарний лікар Львівської області Nataliya Ivanchenko Timko не лише вітала, а і модерувала захід.
Тетяна Бондар, кандидат соціологічних наук, директор ГО “Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка” майстерно презентувала Звіт за результатами дослідження йодного статусу в Україні за 2021 рік. І він заставив замислитись усіх присутніх. Навіть тих хто думав: Де я і де йод?)
Victoria Sergienko, професор, д.м.н. проректор з наукової роботи Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького - ЛНМУ розповіла про Клінічні ознаки йододефіциту. Ті хто думав що це лише про щитоподібну залозу - помилився. Майже всі органи і системи "дають збій", коли бракує йоду. І, звісно, зниження інтелектуального потенціалу, не найлегший прояв. По завершенню доповіді учасники намагались одразу отримати консультацію або запланували лабораторні обстеження - тобто, тема не аби як актуальна!
Nataliya Ivanchenko, генеральний директор Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб розповідала про Продукти харчування багаті йодом: як розпізнати. І це не лише морепродукти. Молоко, сир, овочі, фрукти, горіхи, йогурт - якщо їх вміло комбінувати, то 150 мкг - добову норму можна легко набрати. Якщо не виходить - корегуємо йодованою сіллю, але її додаємо у вже готові страви, щоб йод не руйнувався при термічній обробці.
Профілактика йододедефіциту у вагітних на прикладі Львівський обласний клінічний перинатальний центр розповідала генеральний директор Марія Малачинська . Саме цей заклад показує успішний приклад профілактики йододефіциту серед вагітних та породіль!
Ольга Брезецька, заступник генерального директора Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб презентувала комплексну програму профілактики йододефіциту у Львівській області, яка затверджена Розпорядженням начальника Львівська обласна державна адміністрація Максим Козицький, розповідала про передумови до її розроблення та етапи реалізації на Львівщині. Доречі, багато реалізаторів продуктів харчування на Львівщині таки маркують продукти які містять ЙОД!!!! А Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб проводить дослідження питної води на вміст йоду!
Про реалізацію заходів з профілактики йододефіциту у Рівненській області розповів Роман Сафонов генеральний директор Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб
Володимир Ременяк голова Городоцька територіальна громада
говорив про Реалізацію реформи шкільного харчування в Городоцькій громаді. Розповідь була настільки захопливою, що у присутніх "загорілися" очі і виникла впевненість, що все можливо, якщо є ідеї і бажання до змін.
Як видобувають та збагачують сіль йодом розповідала
Бунда Оксана Романівна, гідрогеолог Дрогобицької солеварні . 4 грами цієї солі покривають добову потребу в йоді. Дрогобицька сіль виготовляється на одному з найдавніших підприємств Європи у місті Дрогобичі. Можна тільки уявити, що поклади солі сформувалися тут ще 15 мільйонів років тому. Перша писемна згадка про Дрогобицьку Солеварню збереглася з 1390 року. І відтоді технологія виготовлення солі практично не змінилася!
Тобто, окреслили не лише проблему, а надали інструменти до вирішення.
Знання - сила! Бережіть себе і рідних!
Comments