top of page

КОРИЦЯ – АРОМАТ, СМАК ТА КОРИСТЬ ДЛЯ ЗДОРОВ’Я


Теплий приємний аромат кориці асоціюється із запашною випічкою, запеченим яблуком або гарячою кавою. Ця, здавалось би, звичайна пряність, яка є корою дерева, може справити дивовижний ефект для здоров’я.

Наукові спостереження відкривають все більше корисних впливів, пов’язаних із споживанням кориці.

МАЄ ПРОТИЗАПАЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ

Трави та спеції містять широкий перелік антиоксидантів, потужні сполуки, які здатні знизити ризик розвитку захворювань серця та судин. Переваги кориці, як вважають, пов’язані з однією з її антиоксидантних сполук, коричним альдегідом. Він надає їй насичений аромат і смак, а також сприяє кращому контролю запалення.

Кориця також є інгредієнтом середземноморської дієти, здорової для серцево-судинної системи моделі харчування, яка заохочує приготування їжі із використанням трав, спецій та прянощів.

ДОПОМАГАЄ ЗНИЗИТИ РІВЕНЬ ЦУКРУ В КРОВІ

Результати одного з досліджень демонструють, що люди з діабетом 2 типу на інсулінотерапії, які щодня приймали добавки з корицею, спостерігали помітне (і тривале) зниження рівня цукру в крові вже після 40 днів експерименту.

Водночас, корицю не слід розглядати як заміну більш традиційного лікування.

НОРМАЛІЗУЄ РІВЕНЬ ХОЛЕСТЕРИНУ

Мета-аналіз 10 досліджень виявив, що щоденне споживання кориці призводить до «статистично значущого» зниження загального холестерину, а також ЛПНЩ, або поганого холестерину. Водночас ще остаточно не визначені дозування та тривалість вживання кориці, щоб використовувати її для лікування високого рівня холестерину.

ЯКА БУВАЄ

Для випічки найчастіше використовується мелена кориця, для напоїв - палички кориці, а олія кориці популярна як ароматизатор для цукерок.

Існує два поширених типи кориці:

Кориця касія. Походить з південного Китаю, це більш поширений (і недорогий) вид кориці, який можна придбати в продуктових магазинах.

Цейлонська кориця. Зазвичай її потрібно купувати в спеціалізованому магазині спецій. Має насичений аромат. Цейлонська кориця походить зі Шрі-Ланки та південної Індії.

ЧИ МОЖЕ ЗАШКОДИТИ

Кориця касія містить ароматичну сполуку кумарин, що може бути токсичною при споживанні у великих кількостях. Вона здатна спричинити пошкодження печінки. Випічка з корицею навряд чи містить стільки кориці. А ось дієтичні добавки, наприклад, таблетки з високим вмістом кориці, можуть бути потенційно небезпечними. Контроль за вмістом кориці у дієтичній добавці не завжди буває досконалим, тому її кількість може на відповідати тій, що зазначається на етикетках. Тому важливо обирати якісні дієтичні добавки вироблені за стандартами GMP (Good Manufacturing Practice).

У КУЛІНАРІЇ

Корицю для пікантного смаку кладуть в солодкі та пікантні страви. Найчастіше її використовують у приготуванні випічки, страв з яблук, гарбузу, кабачків. Також здавна цю спецію додають в пікантні страви, такі як запечена курка з корицею та чебрецем, гостра ягнятина та овочевий пиріг. А кориця до смузі, йогурту чи вівсяної каші надасть їм солодкого смаку та зробить ситними та ароматними, водночас потенційно приносячи користь для здоров’я. Це гарне доповнення до вашого харчування, що може бути здоровим способом скоротити споживання доданого цукру.

Comments


bottom of page