top of page

Короста: що за хвороба, як передається і методи профілактики

Короста — це поширене паразитарне захворювання, яке щорічно вражає до 300 мільйонів людей у всьому світі. Випадки хвороби реєструються постійно і кількість їх, нажаль, поступово зростає. Так, у 2022 році у Львівській  області було 63 хворих коростою, а у 2023 уже 100. Можна припустити, що це не повна статистика, тому що не усі захворілі звертаються за медичною допомогою і через це не потрапляють до статики зареєстрованих випадків. Але проблема не у тому, що вони не обліковані, а саме у тому, що такі хворі не звертаються за медичною допомогою і стають причиною (джерелом) захворювань інших людей, які від них заражаються.


 Що ж таке короста?



Короста (акародерматит) це контагіозна хвороба, яку викликають коростяні кліщі Sarcoptes scabiei. Вони паразитують у верхніх шарах шкіри зараженої людини і проробляють ходи в його роговому шарі.

Саме від хворого личинки або запліднені самиці потрапляють на шкіру здорової людини.  Короста вражає всі ділянки тіла, але найчастіше виникає на руках. Типова локалізація корости – кисті рук  (область між пальцями та зовнішні поверхні рук), живіт; пах і сідниці, інші ділянки тіла людини. Живіт при корості, як правило, уражається в місці тиску одягу, під поясом.

Короста в дорослих рідше з'являється на ногах, спині та голові, тому що шкіра на цих місцях товстіша, і кліщу важче проробляти в ній ходи. Короста у дітей вражає шкіру обличчя і волосистої частини голови. У немовлят може проявитися загальним занепокоєнням, відмовою від вживання їжі та неспокійним сном.

 

Які симптоми хвороби?

Час від зараження до появи перших симптомів хвороби може становити від двох до шести тижнів.

Першою видимою ознакою корости є почервоніння шкіри. Далі з’являється сильний свербіж шкіри, який посилюється вночі; шкірна гіперемія (почервоніння); висип на шкірі у формі папул (горбків), оточених ділянками почервоніння шкірних покривів. Висип за корости парний: на шкірі можна знайти початок і кінець ходу, проробленого кліщем (вхід і вихід). Поява пухирців, специфічних вузликів на шкірі і кровоточивих кірочок, що часто розміщуються ланцюжком або попарно.

Розпізнати коросту може лікар-дерматолог за допомогою візуального огляду шкіри та дерматоскопії (інструментального дослідження шкірних покривів за допомогою збільшувального приладу).

 

Як передається короста ?

Заразитися коростою можна під час прямого контакту з хворою людиною (через рукостискання, дотик, обійми). До речі, Інфікування коростяним кліщем не завжди пов'язане з рівнем гігієни, коростою може захворіти кожен.

Хвороба також передається через предмети особистої гігієни, при спільному користуванні постільною білизною, рушниками, натільною білизною, рукавичками, одягом.

Іноді джерелом хвороби можуть стати заражені коростою домашні тварини.

Захворювання швидко поширюється в закритих групах людей, дитячих колективах (школах, садочках).

Короста нерідко супроводжує міграцію та щільне проживання людей, фіксувалися випадки зараження у поїздах, притулках, гуртожитках.

Поширення коростяного кліща у час війни типове явище, цьому сприяють несвоєчасне звернення за кваліфікованою медичною допомогою, недостатні гігієнічні умови проживання, неможливість правильного лікування і профілактики хвороби.

 

Які методи профілактики корости?

У першу чергу негайне при появі перших ознак хвороби звернення до лікаря та не займатися самолікуванням. Народні засоби від корости (трав'яні мазі, кислоти) неефективні. Лікування корости оцтом може призвести до подразнення шкіри, посилення свербежу і почервоніння, а іноді — до хімічного опіку шкіри і контактного дерматиту. Лікування корости содою не спричиняє опіки, але й не впливає на розмноження коростяного кліща. Те, що короста боїться спирту, також є міфом. Усунути підшкірного кліща можна тільки за допомогою протипаразитарних препаратів, які призначить лікар.

Важливе одночасне лікування всіх осіб, які перебували у тісному побутовому контакті з хворим, інакше неминуче повторне зараження. Крім того, обов’язкове кип’ятіння рушників, постільної білизни, одягу, який носив хворий, прасування їх гарячою праскою: коростяний кліщ гине за температури вище як 50 градусів Цельсія.

 

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page