top of page

Лептоспіроз. Як запобігти інфікуванню

У листопаді 2023 року кількість хворих на лептоспіроз у Львівській області зросла вдвічі:

зареєстровано 6 випадків проти трьох у листопаді 2022 року. На жаль, один з випадків, зареєстрованих у листопаді поточного року, був летальний.

За 11 місяців поточного року на лептоспіроз захворіли 24 мешканці Львівської області проти 30 – в аналогічному періоді минулого року, що менше на 6 випадків. Проте, померли через ускладнення від лептоспірозу цього року двоє хворих, у минулому році - 4.


Лептоспіроз посідає одне з перших місць серед хвороб, спільних для людей та тварин, за важкістю клінічного перебігу, частотою летальних випадків та можливих ускладнень внаслідок перенесеного захворювання.

Лептоспіроз небезпечне інфекційне захворювання, спричинене бактерією Leptospira. Протікає з гарячкою, ураженням нирок, печінки, серцево-судинної та нервової систем, висипаннями на шкірі. Різноманітність клінічних проявів цього захворювання ускладнює своєчасну діагностику, що може спричиняти пізню госпіталізацію та погіршення прогнозу.

 Резервуаром збудника лептоспірозу є гризуни (щурі, миші, полівки, ін.), свійські (свині, велика рогата худоба, собаки), їжаки, землерийки та промислові (лисиці, песці, ін.) тварини, які виділяють лептоспіри у довкілля з сечею. Механізм передачі збудника лептоспірозу – контактний, шляхи передачі – водний, через продукти харчування та через мікротравми на шкірі та слизових оболонках.

 

Люди заражаються лептоспірозом:

☛  при прямому контакті з сечею інфікованих тварин;

☛  через об’єкти довкілля, забруднені сечею інфікованих тварин;

☛  при купанні, рибальстві;

☛  споживанні зараженої лептоспірами води, харчових продуктів;

☛  під час догляду за хворими тваринами;

☛  контакті з гризунами.

 

Для проникнення лептоспір достатньо найменших порушень цілісності шкіри. Іноді проникнення збудника відбувається через кон'юнктиву. У шлунку ж людини збудник швидко гине через кислу реакцію шлункового соку. Тому інфікування при вживанні забрудненої води або їжі здійснюється через дрібні пошкодження слизової оболонки ротоглотки.

Людина, хвора на лептоспіроз, не становить небезпеки для оточуючих.

 

Що варто знати про збудник

Лептоспіра – це бактерія, яка є рухливою, що сприяє її проникненню в організм людини чи тварини.

 Лептоспіри можуть виживати:

☛  у відкритих водоймах – до 1 місяця;

☛  у вологому ґрунті – до 270 днів;

☛  на харчових продуктах  від кількох годин до 30 діб.


Стійкі до дії низьких температур (добре зберігаються в замороженому стані, в лабораторних умовах при −70°С навіть до 2 років), тривалий час виживають у воді, що забезпечує їх збереження в природних умовах.

Проте, дуже чутливі до висушування, ультрафіолетового опромінення, високої температури (при 55°С гинуть за 25-30 хв., при кип'ятінні – практично миттєво), кислот (гинуть при дії шлункового соку), антибіотиків, препаратів хлору та інших засобів дезінфекції.

 

Дератизація – дієва профілактика лептоспірозу

Щоб попередити лептоспіроз, переносниками якого є мишовидні гризуни, звертайтеся до установ, які здійснюють дератизацію, для укладання угоди.

До речі, ДУ «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» теж надає такі послуги.

 

Детальніше – за посиланням: http://surl.li/nwzsz 

 

Ірина Сисун – в. о. завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних хвороб ДУ «Львівський ОЦКПХ МОЗ»

Comments


bottom of page