top of page

Львівщина долучилася до Всесвітнього тижня обізнаності про рак шийки матки

Що варто знати про вірус папіломи людини?

Вірус папіломи людини (ВПЛ, HPV) — група вірусів, що переважно передається статевим шляхом як в чоловіків, так і в жінок, уражаючи шкіру та слизові оболонки.

Існує близько 200 різних штамів вірусу папіломи людини.

Упродовж життя ВПЛ інфікується щонайменше троє з чотирьох людей.

Найчастіше інфікування відбувається у віці 20-25-років.

У 9 з 10 інфікованих імунна система сама пригнічує ВПЛ протягом 2 років після інфікування, не призводячи до захворювання.

Проте в деяких пацієнтів інфікування ВПЛ сприяє розвитку злоякісних новоутворень різної локалізації (наприклад, раку шийки матки, раку статевого члена, раку аноректальної ділянки, раку ротоглотки).

Найнебезпечнішими є 16 і 18 типи ВПЛ, які викликають до 70% випадків раку шийки матки.


Як можна заразитись ВПЛ?

Вірус папіломи людини передається головним чином під час статевого акту, тож більшість людей інфікуються ВПЛ незабаром після того, як починають вести статеве життя (інфікуватись можна як під час вагінального, так і під час анального чи орального сексу через контакт із зараженою шкірою або слизовою оболонкою статевих органів).

Але симптоми можуть виникати навіть через багато років після контакту з інфікованою людиною, тому не завжди можна визначити, коли саме сталося інфікування.

Зараження також відбувається при прямому контакті з ураженою шкірою.

Також можлива передача ВПЛ від матері до дитини під час пологів.


У чому небезпека захворювання? Які ускладнення можливі?

В залежності від онкогенного потенціалу (здатності призводити до онкологічних захворювань) виділяють штами високого (типи 16, 18, 31, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) та низького (типи 6, 11, 42, 43, 44) ризику.

На частку двох типів високого онкогенного ризику – 16 і 18 – припадає до 70% раку шийки матки (згідно з даними ВООЗ, смертність від цього захворювання в Україні в 2,5 рази вища, ніж у країнах ЄС), 80% раку вульви та піхви, 92% анального раку, 95% раку ротової порожнини, 89% раку ротоглотки, 63% раку статевого члена.


Чи можлива реінфекція (повторне інфікування) ВПЛ

Якщо інфікування призводить до персистуючої інфекції, то людина не може повторно інфікуватися, адже вона є інфікованою на постійній основі.

Якщо імунна система впоралась з інфікуванням певним штамом ВПЛ, то деякі пацієнти мають нижчі шанси повторного інфікування тим самим штамом.

Наприклад, відомо, що реінфекція рідше відбувається у жінок, ніж у чоловіків.

Інфікування одним штамом ВПЛ в анамнезі пацієнта не захищає його від інфікування іншим.


Як захиститись від вірусу папіломи людини?

Наразі в Україні доступні дві вакцини для профілактики ВПЛ:

Церварикс (виробник – GlaxoSmithKline, Бельгія) 

Гардасил (виробник – Merck, США)

Церварикс забезпечує захист від двох найбільш онкогенних типів ВПЛ —16 та 18, а Гардасил, крім 16 та 18, захищає ще від типів 6 та 11.



Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page