ВООЗ розглядає йододефіцит, як одне з найбільш поширених у світі захворювань неінфекційного характеру.
Україна входить до країн із недостатнім споживанням йоду. Зокрема, до таких регіонів відносять Карпати та Полісся, а після аварії на Чорнобильській АЕС особливу увагу звертають на йодний дефіцит і його наслідки в Північному і Центральному регіонах країни.
Йод – це мікроелемент, необхідний для утворення гормонів щитоподібної залози та надходить з продуктами харчування та водою. Нестача його в організмі призводить до затримки росту в дітей, порушенню розумової активності й обміну речовин у дорослих.
Гормони щитоподібної залози беруть активну участь у розвитку та регуляції функцій нервової системи, серцево-судинної системи, органів травлення, кістково-м’язової системи, психічних розладів. Під час вагітності дефіцит йоду може призвести до мертвонародження, викиднів та/або вроджених аномалій, таких як кретинізм – важкої форми розумової недостатності.
Скільки йоду необхідно отримувати щодня?
• для дітей до 6 років – 90 мкг/добу;
• дітей від 6-12 років – 120 мкг/добу;
• підлітків від 12 років і дорослих – 150 мкг/добу;
• вагітних і жінок у період лактації – 200 мкг/добу.
Як уникнути йододефіциту?
споживайте йодовану сіль; замініть звичайну сіль на йодовану для приготування страв;
вживайте щоденно продукти,
багаті на йод або збагачені йодом:
• морепродукти (мідії, кальмари, креветки, ікра);
• біла риба (минтай, хек, тріска тощо);
• морська капуста (ламінарія);
• овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, баклажани, спаржа, зелена цибуля, щавель, шпинат);
• фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурму, фейхоа);
• яйця;
• молоко;
• яловичина;
• волоські горіхи;
• мінеральні води, збагачені йодом.
Звертайте в магазинах увагу на позначку: "Тут є йод!" – і вибирайте ці продукти!
У Львівській області впроваджується розроблена та затверджена Розпорядженням начальника ЛОВА Програма профілактики йододефіциту!
У разі погіршення самопочуття не займайтеся самолікуванням – зверніться до сімейного лікаря!
Comments