top of page

Мета Всесвітнього дня щитоподібної залози – підвищити рівень поінформованості суспільства про поширеність захворювань щитоподібної залози

Мета Всесвітнього дня щитоподібної залози – підвищити рівень поінформованості суспільства про поширеність захворювань щитоподібної залози, а також підвищити обізнаність про заходи профілактики та способи лікування.


Гормони щитоподібної залози виконують такі функції:

  • регулюють енергетичний обмін та метаболізм для важливих органічних процесів, у тому числі  для підтримання нормальної температури тіла;

  • контролюють ріст та розвиток майже усіх тканин, органів;

  • регулюють частоту серцевих скорочень та дихання, споживання клітинами тіла кисню;

  • забезпечують адекватні психічні процеси та нормальну нервову збудливість;

  • стимулюють розпад жирів та вуглеводів;

  • нейтралізують вільні радикали — речовини, які впливають на швидкість старіння;

  • відіграють важливу роль у формуванні головного мозку дитини в утробі матері, а також в перші роки життя.


За даними ВООЗ, патологія щитоподібної залози реєструється в понад 200 млн людей у світі. В Україні дефіцит гормонів щитоподібної залози трапляється частіше за надлишок.

Якщо денна норма йоду дорослої людини становить 150-200 мкг, то більшість мешканців України споживає лише 40-80 мкг.


Найпоширеніші захворювання щитоподібної залози:

• аутоімунний тиреоїдит;

• нетоксичний вузловий зоб;

• гіпотиреоз;

• дифузний токсичний зоб (хвороба Грейвса);

• рак щитоподібної залози.


Причини, що призводять до розвитку захворювань щитоподібної залози:

  • дефіцит йоду;

  • променеве лікування;

  • погана екологія, зокрема підвищений радіаційний фон;

  • неякісна питна вода та неповноцінне харчування;

  • спадковість (захворювання щитоподібної залози може виникати на етапі внутрішньоутробного розвитку дитини).


Щитоподібна залоза не може функціонувати без достатньої кількості йоду в організмі, оскільки він є невід’ємним компонентом гормонів, які контролюють діяльність практично всіх органів і систем. 

Якщо йоду бракує, щитоподібна залоза не може виробити достатню кількість гормону, розвивається гіпотиреоз — низька активність залози. Коли ж гормону виробляється забагато, виникає гіпертиреоз.

Основним природним джерелом йоду для людини є продукти тваринного (60%) і рослинного (34%) походження, а також вода та повітря (по 3%).

Найбільша нестача йоду в питній воді спостерігається в Чернігівській області та в Західній Україні. Тому необхідно споживати йодовмісні продукти з їжею.


 Профілактика захворювань щитоподібної залози:

Використовуйте йодовану сіль. При цьому необхідно додавати йодовану сіль в готові страви, щоб йод не випаровувався при  нагріванні.

Вживайте продукти, які містять природні джерела йоду – морепродукти, особливо морська капуста, риба, овочі (картопля, редиска, часник, буряк, томати, спаржа, зелена цибуля, щавель та шпинат), фрукти (банани, апельсини, лимони, дині, ананаси, хурма), яйця, яловичина та волоські горіхи.

Вагітним та молодим матерям рекомендується приймати добавки йоду. Добову норму йоду має визначити лікар. Дітей від одного року чи тих, хто на прикормі, слід годувати їжею, приготованою з використанням йодованої солі.

Мінімізуйте стреси. Важливо скоротити кількість стресових факторів та знайти комфортний спосіб боротьби з негативними емоціями. При необхідності слід звернутися до психолога.


Добова потреба йоду залежить від віку:

  • дітям від 0 до 6 років - 90 мкг;

  • дітям 6-ти років           - 100 мкг;

  • дітям від 7-10 років    - 120 мкг;

  • дітям 11-17 років         - 150 мкг;

  • дорослим  людям       - 150 мкг;

  • вагітним і жінкам, годуючим груддю - 200 мкг


Купуючи продукти харчування, надавайте перевагу тим, які містять позначку: "Тут є йод!"



Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page