top of page

Мобільний телефон - джерело вірусів та бактерій! Як належно себе захистити?


Смартфон - один з найбільш "брудних" предметів, яким ми користуємося безліч разів протягом дня. Вранці - вимикаємо будильник, беремо телефон на кухню, у ванну кімнату, користуємось ним в громадському транспорті, на роботі і ввечері засинаємо з телефоном в руках.

Після користування смартфоном, на ньому залишаються сліди від пальців, волога, жир, піт та волосся, залишки їжі та бруду. Усе це - джерело мікробного забруднення і сприятливе середовище для розмноження вірусів та бактерій. Мобільні телефони самі по собі нагріваються і завдяки цьому підтримують сприятливу температуру для життєдіяльності мікробів.

Переважно, ці мікроорганізми безпечні, проте серед них можуть бути й патогени! Смартфони є потенційно небезпечним джерелом хвороботворних бактерій (стафілококи, стрептококи, кишкова паличка), патогенних грибків та вірусів, які викликають респіраторні інфекції, грип, акне, еритеми, хронічні дерматити та інші небезпечні захворювання.

Особливу увагу гігієні свого смартфону слід приділяти працівникам закладів охорони здоров’я. В першу чергу це стосується хірургічних, інфекційних, фтизіопульмунологічних стаціонарів та пологових будинків. Медичні працівники, як і будь-які люди, відповідають на телефонні дзвінки та повідомлення, рухаючись від палати до палати, торкаючись дверних ручок та інших поверхонь, перебуваючи в епіцентрі потенційного ризику виникнення та поширення інфекції.

Як знезаражувати мобільні телефони?

Ефективним способом є використання серветок із 70% спиртом для протирання. Спирт швидко висихає та знищує мікроби на поверхні телефону.

Не слід забувати і про чохли для мобільних телефонів. Їх можна промивати теплою водою з мийним засобом. Тоді повністю висушити і одягти чохол на телефон.

Існують ультрафіолетові бокси для дезінфекції смартфонів, істотною перевагою яких є щадна дія по відношенню до поверхні телефону за рахунок відсутності контакту з рідиною. Недолік – висока вартість.

Як часто очищати свій смартфон?

Це залежить від того, як часто ви ним користуєтесь. Однак варто чистити телефон двічі на день – один раз зранку та один раз увечері.

Пам’ятайте, користуючись мобільними телефонами, дбайте про їх чистоту і особисту гігієну! Ретельно мийте руки з милом кілька разів на день, у тому числі після користування телефоном!

Comments


bottom of page