top of page

Небезпека нітратів у воді

Державною установою «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводиться моніторинг якості та безпечності питної води з джерел нецентралізованого водопостачання, вода з яких використовується для споживання дітьми віком до трьох років.



Упродовж ІI-го кварталу 2024 року на санітарно-хімічні показники досліджено 1382 проби води з індивідуальних, громадських колодязів та громадських каптажів, з них не відповідає вимогам ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за вмістом нітратів – 192 проби, що складає 13,9 %.



Проведений аналіз лабораторних досліджень по районах області за ІІ-ий квартал 2024 року свідчить, що вміст нітратів перевищує нормативні показники у воді із криниць переважно у 1,2-2,0 рази у 145 населених пунктах Львівщини.


Зокрема, за результатами досліджень у Львівському районі мають місце перевищення вмісту нітратів:

- громадський каптаж - м. Винники, вул. М. Кипріяна;        

- 2 громадські криниці - с. Миколаїв, вул. Садова;

- громадська криниця біля стадіону -  с. Верхня Білка;

- громадська криниця - с. Верхня Білка, вул. Івасюка;

- громадський каптаж - с. Соснівка, вул. Стефаника, 26.


Однак є окремі приватні садиби, кринична вода яких забруднена нітратами і перевищує норму від 2,2 до 7,06 разів.


Вищезгадані  дані мали місце у:

-  Львівському районі: смт Брюховичі; смт Новий Яричів; села Оброшине, Старе Село,  Дмитровичі, Басівка; громадська криниця - с. Миколаїв, вул. Дочемінської.

-  Золочівському районі: смт Красне; с. Бортків.

-  Стрийському районі: села Жирова, Крупське, Устя.

-  Червоноградському районі: села Перемисловичі, Карів, Гоголів.

-  Яворівському районі: м. Судова Вишня; села Малнів, Тишковичі, Гусаків, Шегині, Боляновичі, Черневе, Пнікут, Мазури, Воля Малнівська; громадський колодязь – м. Судова Вишня, вул. Данила Галицького, 2.


Слід зазначити, що забруднена нітратами вода навіть у смертельних дозах є чистою, прозорою, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.

Вода, забруднена нітратами, – надзвичайно небезпечна, насамперед для дитячого організму, з огляду на ризик розвитку водно-нітратної метгемоглобінемії у дітей, особливо першого року життя, пов’язаний насамперед із недосконалістю ферментних систем організму.

При тривалому вживанні забрудненої нітратами води і овочів розвивається хронічна нітратна інтоксикація.

Причиною цього захворювання може бути овочевий сік, молочна суміш, що готуються на воді, забрудненій нітратами.

Категорично заборонено використовувати воду з криниць і каптажів та інших джерел водопостачання, у яких вміст нітратів перевищує нормативні показники – 50 мг/л.

Кип’ятіння забрудненої нітратами води збільшує її токсичність.


Якщо у Вас виникли сумніви щодо якості питної води, яку споживаєте, ви можете звернутись у відокремлені структурні підрозділи Державної установи «Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» для проведення лабораторних досліджень.


留言


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page