top of page

«Містечко здоров'я» цього вівторка працювало у Городоцька територіальна громада у школі №5.

Фахівці Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб провели зустріч із старшокласниками, батьками та освітянами школи №5 міста Городка у рамках проєкту «Вакцинуймось від хвороб, щоб не вразив нас мікроб!»

Лікарі Львівський обласний центр контролю та профілактики хвороб поставили мету: мешканці Городоцької громади повинні бути вакциновані до 95% від чисельного складу задля захисту від таких небезпечних хвороб, як дифтерія та правець.

Власне про небезпеку від цих хвороб сьогодні розповідали в школі.

Лілія Михайлів 

Oksana Kuninets 

Юлія Шкреметко 

Пояснили, чому дорослим необхідна повторна вакцинація кожні 10 років навіть тоді, якщо вони вакцинувалися у дитинстві.

“Профілактика важлива завжди, а в час війни особливо. Вакцинопрофілактика є питанням безпеки держави. Нашою метою є захистити не лише кожну конкретну людину, а й створити колективний імунітет задля здорового суспільства. А це можливо лише при досягненні 95% вакцинованих від числа всього населення, — пояснює Ольга Гресь, лікар-епідеміолог відділу імунопрофілактики Львівського центру контролю та профілактики хвороб. - Сьогодні ми говорили про міфи щодо вакцинації. Саме упередження часто стають першопричиною відмови від щеплень. Натомість інфекційні хвороби нікуди не зникли. Тому невакциновані діти і дорослі хворіють на недуги, від яких є дієвий захист - вакцинація!”

Під час зустрічі фахівці Центру також розповідали про те, які ускладнення можуть спричинити дифтерія та правець, як захищає вакцина та які умови її транспортування та зберігання.

До активностей проєкту була залучена вакцинальна бригада Городоцького центру первинної медико-санітарної допомоги.

КНП "Городоцький центр первинної медико-санітарної допомоги" 

Усі охочі (з числа тих, хто не був вакцинований) мали можливість прямо на місці вакцинуватись проти дифтерії та правця згідно з Національним календарем профілактичних щеплень або надолужити пропущені щеплення.

Серед перших на вакцинацію - директорка Городоцького опорного закладу загальної середньої освіти №5 І-ІІІ ступенів Оксана Іщук:

“Підтримую таку ініціативу! Як керівник закладу освіти я вважаю, що всі діти мають бути вакцинованими. Тому що це є запорукою їхнього здоров'я і успішного навчання в школі. Я - мама, я - бабуся, в мене двоє онуків, у яких є всі вакцинації, які потрібні для їхнього віку. Я сама вакцинована і від ковіду, і сьогодні прийшов час отримати чергове щеплення від дифтерії та правця. Особливо після інформації про важкі наслідки цих захворювань, я вважаю, що ми маємо бути свідомими і обов'язково всі вакцинуватися. Більшість у нашому колективі вакцинувалися від дифтерії і правця у 2016 році. Тож за два роки підійде час повторити щеплення.”

“Дуже було цікаво послухати про те, як вакцина потрапляє до нас, яка це важлива і титанічна праця. А ще мене найбільше вразило те, як люди хворіють. Ну як можна не вакцинуватися, знаючи про наслідки, які можуть бути від інфекцій, - поділилася враженнями після зустрічі Ірина Панчиха, учениця 11-го класу. - Я разом із мамою вакцинувалася від дифтерії і правця. У нас в класі майже всі щеплені! Сьогодні ще прийшла підтримати свою однокласницю, яка вакцинується.”

Мар'яна Левкут, учениця 11-го класу:

“Дізналися сьогодні багато нового про щеплення, про безпечність вакцин, було корисно і цікаво. Надалі планую вакцинуватися вчасно і завжди піклуватися про своє здоров'я.”

Під час зустрічі учні отримали книжку «Лілі, яка потоваришувала з вірусами”, а дорослі - пам'ятку-календар профілактичних щеплень в Україні.

Участь у активностях «Містечка здоров’я» взяли понад 50 мешканців Городоцької громади. Лише сьогодні 17 осіб вакциновано від дифтерії та правця, з них 8 - люди, старші за 50 років.

Матеріал підготовлено у рамках проєкту Український католицький університет UCuniversity  (УКУ) за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) UNICEF Ukraine та уряду Бельгії. Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію УКУ, Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) або уряду Бельгії.


10 переглядів0 коментарів

Comentários


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page