Мікроорганізми можуть дуже швидко розмножуватися, якщо тримати харчові продукти при кімнатній температурі. Якщо тримати продукти в охолодженому, замороженому чи дуже гарячому (вище за 60 градусів) стані, зростання числа мікроорганізмів сповільнюється або припиняється.
- Підтримуйте у холодильнику постійну температуру, що не перевищує +5 градусів. Температура морозильної камери має бути 0 градусів і нижче.
- Продукти, які швидко псуються, варто покласти до холодильника або морозильної камери, щойно ви принесли їх з магазину.
- Не залишайте м’ясо, птицю, яйця, готові страви, нарізані шматочками свіжі фрукти та овочі при кімнатній температурі більше, ніж на дві години (на одну годину, якщо температура навколишнього середовища перевищує 32 градуси).
- Приготовані страви тримайте гарячими (понад 60 градусів) аж до подачі на стіл.
- Не розморожуйте продукти при кімнатній температурі: їжа повинна зберігатися при безпечній температурі під час розморожування, щоб уникнути розмноження шкідливих мікроорганізмів.
Є три способи розморожування:
1. у холодильнику;
2. у холодній воді;
3. у мікрохвильовій печі.
Продукти, розморожені у холодній воді чи мікрохвильовій печі слід негайно приготувати.
- Завжди маринуйте їжу в холодильнику.
- Залишки готових страв можна зберігати в холодильнику не більше чотирьох днів. Сире м’ясо чи птицю можна зберігати один-два дні.
- Не перевантажуйте холодильник, повітря в ньому має вільно циркулювати, щоб забезпечувати потрібну температуру.
Якщо правильно закласти холодові елементи в сумку-холодильник, то годин 6 (залежно від якості сумки) можна очікувати температуру до +8 градусів.
Таким чином: пам'ятайте про безпеку харчових продуктів!
Не беріть в подорож салати, кондитерські вироби з кремом, паштети та швидкопсувні продукти.
Що взяти в подорож? Печиво, горіхи, сухофрукти, хліб, запечене м'ясо (його з'їсти першим!), банан, яблуко! І, звісно, антисептик для рук!
תגובות