top of page

На жаль, булінг є не лише в інтернеті

16% підлітків у світі стають об’єктами кібербулінгу, тобто зазнають приниження й залякування через інтернет. А майже 12 % підлітків визнали, що самі булили когось онлайн.

Це дані дослідження в межах міжнародного проєкту «Здоров’я та поведінкові орієнтації учнівської молоді», опубліковані у 2024 році. Дослідження проводили серед підлітків у Центральній Азії, Канаді та Європі, і в Україні також. Розповідала про нього на четвертому Саміті перших леді та джентльменів, де тему булінгу згадували аж на двох панелях: про безпечний кіберпростір і безпечне шкільне середовище.


 На жаль, булінг є не лише в інтернеті. Дітей можуть ображати у школі, і тоді батьки чують: «Я не хочу туди йти», однак не розуміють причин. Важливо ж, що булінг не якась разова сварка з однолітками. Це систематичне приниження дитини, що може значно вплинути на формування її особистості та стан здоров’я.

Експерти Всеукраїнської програми ментального здоров’я Ти як? зібрали для батьків, опікунів і вчителів низку порад, що допоможуть правильно зреагувати на булінг і вчасно убезпечити від нього дитину. А можливо, і врятувати її, доки цькування не завдало критичної шкоди.


Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page