top of page

На Львівщині цього року зафіксували перший випадок трихоцефальозу


Паразитарне захворювання виявили у 57-річного мешканця Городоччини.

Чоловік звернувся з болем та дискомфортом в ділянці кишківника. При проведенні лабораторного дослідження було виявлено яйця волосоголовця і поставлено діагноз – трихоцефальоз.

Цією недугою уражаються переважно діти віком від 5 до 15 років. Також інфікованість сільських жителів значно вища, ніж міських. Визначається літньо-осіння сезонність.

За статистикою Львівського обласного лабораторного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України у 2022 році на Львівщині було зареєстровано 29 випадків трихоцефальозу. За перший квартал 2023 року у Львівській області виявили один випадок трихоцефальозу.

Що таке трихоцефальоз?

Це паразитарне захворювання, яке уражає нервову систему.

Геогельмінтози – це захворювання, при яких гельмінти спочатку розвиваються в організмі людини, а потім - на неживому субстраті, частіше в землі.

У Львівський області серед геогельмінтозів реєструються аскаридоз та трихоцефальоз.

«Збудником цього захворювання є черв’як – волосоголовець, а джерелом трихоцефальозу є хвора людина. Виділені при випорожненні яйця паразитів потрапляють в зовнішнє середовище і певна стадія розвитку цього паразита відбувається вже у ґрунті. Тому у людей, які працюють із землею, це захворювання виявляють найчастіше», – розповідає лікар-паразитолог Елла Матіяш.

У групі ризику:

- діти, які не мають належних гігієнічних навичок

- працівники професій, які контактують з землею: садівники, будівельники, фермери, дачники

Симптоми захворювання: погіршення апетиту, нудота, блювання, пронос, здуття живота, загальна слабкість, головний біль, запаморочення, порушення сну, спазматичний біль у животі з локалізацією в правій ділянці, в епігастрії. Можливий розвиток виразок слизової оболонки товстої кішки.

При трихоцефальозі у пацієнтів розвиваються такі порушення: запалення сліпої кишки, порушення прохідності кишки, пронос, недокрів’я.

Зараження найчастіше відбувається через бруді руки. Згодом в кишківнику людини з яєць з’являються личинки, які переміщуються в сліпу кишку, де проникають в її слизову оболонку, перетворюються у дорослу особину, і знаходяться в такому стані до 5-7 років.

Як попередити трихоцефальоз?

Зараз розпочинаються весняні роботи на городах, дачах і сільські мешканці часто використовують для підживлення землі стічні води, людські фекалії. Цього не варто робити, бо там могли бути яйця паразитів, і вони можуть потрапити на вирощені овочі.

Заразитися цим захворюванням можна через брудні руки, інфіковані овочі і фрукти, тому варто прислухатися до порад:

- мити фрукти і овочі

- мити руки з милом і теплою водою перед приготуванням їжі та споживанням

- навчати дітей мити руки після контакту з ґрунтом для запобігання інвазії

- мити, очищувати або піддавати термічній обробці сирі овочі й фрукти перед вживанням, особливо ті, які були вирощені в ґрунті, що був удобрений гноєм.

Діагностика:

Виявлення яєць гельмінтів в фекаліях хворого за допомогою серологічного дослідження

У Львівському обласному центрі контролю та профілактики хвороб проводяться дослідження біологічного матеріалу на я/гельмінтів, дослідження біологічного матеріалу на личинки гельмінтів за адресою:

м. Львів, вул. Круп’ярська, 27

Своєчасна діагностика трихоцефальозу - запорука здоров’я та життя людини!

Comments


Рекомендуємо

Ще немає постів цією мовою
Щойно пости будуть опубліковані, ви побачите їх тут.
bottom of page